På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Sökmotoroptimerare

Sökmotoroptimerare

Sökmotoroptimerare kallas ofta för sökmotorkonsulter som arbetare inom internetmarknadsföring. En annan titel på yrket är SEO-specialist eller SEO-konsult. 

Sökmotoroptimerare hjälper företag och organisationer att kunna dra mer nytta av sin webbnärvaro och lär de anställda att de får ökad förståelse för webb och sociala medier.

Sökmarknadsföring (sökmotormarknadsföring) är ett relativt nytt begrepp, både reklambyråerna och de enskilda kunder har stort behov av den specifika kompetensen. Det går snabbt, det är nytt och de som jobbar med det idag får ibland prova sig fram och uppfinna nya lösningar.

Utmaningar som många sökmotoroptimerare träffar på i sina jobb ligger bland annat i att lyckas få kunder att förstå att marknadsföring kan ta en verksamhet ganska långt, men utan produkter och/eller tjänster som är kommersiellt gångbara spelar det ganska liten roll hur många bra reklamkampanjer som syns för att kunderna väljer ändå den produkt eller tjänst som de upplever som det mest prisvärda alternativet.

Utbildning

Utbildning inom kommunikationsvetenskap och webbkommunikation på eftergymnasial nivå, ex. på högskola/universitet eller på en yrkeshögskola krävs.

På gymnasiet rekommenderas det Teknikprogrammet eller El- och energiprogrammets inriktning Dator- och kommunikationsteknik.

Motsvarande gymnasial utbildning för vuxna kan finnas på folkhögskolorna och inom komvux.

Personliga egenskaper

Analytisk, teknisk, klartänkt, kreativ, tävlingsinriktad och flexibel person som gillar problemlösning och som samtidigt är en mycket god kommunikatör.

Du bör ha förmågan uttrycka dig på så sätt att andra personer som inte är lika insatta, förstår vad som måste genomföras för att lyckas med sökmotormarknadsföringen.

Arbetsplats

Arbetsplatser för sökmotoroptimerare är ofta kommunikationsbyråer. Sökmotoroptimerare, SEO-specialister, kan också spela en yrkesroll som en digital planner på en reklambyrå, dvs vara den person som företag och organisationer konsulterar när de utvecklar sina digitala kanaler.

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.