SEO-specialist

SEO-specialist

SEO-specialist tillhör yrkesgruppen webbtekniker med specialisering på online marknadsföring, sökmotoroptimering, sökmotorannonsering samt content och webbutveckling. Yrket kan även kallas för Inbound Marketing Specialist. 

Som SEO-specialist ingår du ofta i ett SEO-team som leds av en Marketing Coordinator (marknadskoordinator), men det är vanligt att varje specialist har ansvar för sina egna kunder.

Som SEO-specialist får du möjlighet att arbeta med både stora och små företag och hjälpa dem utveckla sin synlighet online.

SEO-specialisten arbetar med många olika plattformar och verktyg. Som SEO-specialist behöver du ha ett stort intresse för webb, digital marknadsföring och hålla dig uppdaterad om trender och nyheter inom branschen.

Förkortning SEO står för det engelska uttrycket ”Search Engine Optimization” vilket betyder sökmotoroptimering på svenska. Det handlar om olika metoder för att få en webbplats och dess undersidor högre placerade i sökresultaten genom valda sökord, nyckelord, i sökmotorer ex. Google, Yahoo och Bing.

Search Engine Optimization (SEO) Specialists analyze, review & implement changes to websites so they are optimized for search engines, which means maximizing the traffic to a site by improving page rank within search Engines.

Utbildning

SEO-specialisten behöver ha fördjupande kunskaper inom Digital marknadsföring, Onlinemarknadsföring, Sökmotoroptimering, SEM, Sökmotormarknadsföring, Google AdWords, Google Analytics, Content marketing, Webbdesign, WordPress, publicerings- och portalverktyg.

Personliga egenskaper

För att lyckas i rollen är det viktigt att du tycker om att bygga relationer.

Eftersom SEO-specialisten arbetar i team är det viktigt att du är en lagspelare och trivs med att arbeta tillsammans med andra samtidigt som du också känner dig bekväm i att arbeta självständigt och ta egna initiativ.

Arbetsplats

SEO-specialister är ofta anställda på företag och byråer som hjälper andra företag och organisationer med online marknadsföring genom att utveckla framgångsrika kampanjer online.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  19 Lediga jobb som seo-specialist

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.