På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Brottsplatsundersökare

Brottsplatsundersökare

Vid inbrott på arbetsplatser, affärer och bostäder är det i första hand de lokala brottsplatsundersökare som åker ut och säkrar spår på plats. Att samla tekniska bevis vid grövre brott, bland annat vid mord, är der i stället kriminaltekniker som gör.

Brottsplatsundersökarna letar efter och säkrar spår efter gärningspersoner. Spåren kan vara i form av till exempel sko- och/eller fot-, palm- och fingeravtryck, verktygsspår, blod- eller salivspår. Brottsplatsundersökare försöker samtidigt som de letar efter och säkrar spår, samtidigt också skapa sig en bild angående hur inbrottspersoner har gått tillväga för att genomföra brottet.

Arbetsmarknad
Det finns en god arbetsmarknad för personer som kan utreda och analysera brott. Efterfrågan på kompetensen förväntas öka påtagligt under de kommande åren.

Visste du att...?
Det finns ett antal "vapenyrken". Följande yrkestitlar beskriver yrken inom vilka man behöver ha intresse för och kunskap om handvapen: vapentekniker, artesan vapensmed, bössmakare, vapenexpert, vapenbyggare, ballistiker, brottsplatsundersökare, kriminaltekniker, vapenhistoriker - och några av de yrken kan "överlappa" och/eller "gå in i varandra". Det finns också exempel på att man kan samtidigt vara verksam inom flera "vapenyrken".

Lilla ordboken
MO - en vanlig förkortning för det latinska uttrycket "Modus operandi", som kan till svenska översättas ungefär som "tillvägagångssätt" och är en kriminologisk term som beskriver hur ett brott har utförts, sättet som gärningsmannen har gått tillväga på.

Länktips
polisen.se - info på polisens hemsida om vad man kan göra för att försöka skydda sig mot bostadsinbrott
nfc.polisen.se - Nationellt forensiskt centrum (NFC)
dinsakerhet.se - info från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap om risker och säkerhet för privatpersoner
davidchita.com - Vem-var-far-till-forensisk-vetenskap?
bra.se/brott-och-statistik

5 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.