Forensiker
Spela filmen

Forensiker

En forensiker kan ha mångskiftande arbetsområden, men gemensamt för alla är att de arbetar med att analysera och dokumentera bevis vid brottsutredningar. Det kan till exempel röra sig om fingeravtryck, DNA, narkotika, förfalskade dokument, IT eller vapen.

Forensiker kan ha olika utbildningsbakgrunder och är specialiserade på det område de arbetar inom, exempelvis kan forensiker vara specialist på sedelförfalskningar, vad gäller både svenska och utländska valutor.

Man kan vara verksam som Forensisk generalist eller som specialist inom ett viss, mer eller mindre begränsat, forensiskt område, t ex kan man bli fingeravtrycksanalytiker eller expert på igenkännande av ansiktsdrag.

Forensiker använder sig av de senaste vetenskapliga metoder och högmodern utrustning, som t ex elektroniska och digitala mikroskop och vakuumkameror.

Huvuddelen av de kriminaltekniska undersökningarna utförs för rättsväsendet och används i brottsmål. Dessutom utförs uppdragsärenden, det vill säga undersökningar för enskilda uppdragsgivare. När ett ärende inkommer till NFC utses en forensiker som ansvarig. Ärendet kommer som en begäran om undersökning och till den kommer ett material som en kriminaltekniker ofta har säkrat på en brottsplats.

Utbildning

Rekommenderat gymnasieprogram är i första hand Naturvetenskapsprogrammet. Vilken högre (universitets-)utbildning man behöver skaffa sig beror på vilket forensiskt område man vill jobba inom. T.ex för att kunna jobba på Biologienheten, alltså inom forensiskt område med DNA-analyser och blodstänkanalyser, måste man ha universitetsutbildning i biologi och/eller kemi. 

Arbetsplats

Vid Nationellt Forensiskt Centrum, NFC finns fyra olika enheter där forensiker arbetar.

Droganalysenheten, där man arbetar med olika typer av narkotika- och dopingbeslag, samt med gifter och illegal alkohol.

Biologienheten, där arbetar man bland annat med DNA-analyser och blodstänkanalyser i brottsmål.

Dokument- och informationsenhetens forensiker arbetar till exempel med undersökningar av handstil och misstänkt förfalskade dokument, eller med IT-undersökningar. De som huvudsakligen arbetar med IT-undersökningar kallas för IT-forensiker.

Kemi och teknikenheten, här arbetar man främst med olika typer av jämförelser. Det kan till exempel röra sig om fingeravtryck, skospår, däckspår, inbrottsverktyg eller kulor och hylsor från skjutvapen. Man arbetar även med att göra undersökningar på brandplatser.

Visste du att...?

... Dr.Edmund Locard, som anses vara den moderna forensikens "fader", levde mellan 13 December 1877 och 4 April 1966 och kallas även för "den franske Sherlock Holmes".
Källa: crimemuseum.org

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  5 Lediga jobb som forensiker

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.