På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Biokemist

Biokemist

Biokemist arbetar på gränsen mellan biologi och kemi och ofta specialiserar sig inom ett visst avgränsat vetenskapsområde, t.ex inom proteinrening. Kunskaper i både kemi och biologi krävs. Exempel på yrkestitel är "miljökemist/biokemist inom grundvatten i berg" eller "analytisk biokemist".

Kika gärna på föIjande yrkespresentationer: Biomedicinsk anaIytiker, BioIog, Kemist och CiviIingenjör inom bioteknik samt yrken inom miIjövård.

Utbildning

För att arbeta som biokemist behöver man en akademisk naturvetenskaplig utbildning (det vill säga utbildning som man får på högskolenivå: på högskola eller universitet som är på längst kandidatnivå = tre årsstudier på heltid) med inriktning mot miljökemi, biokemi eller hydrogeologi. Beroende på tjänstens utformning och innehåll, kan övriga kräv ställas, t.ex kan körkort för personbil vara ett krav för att få anställning som biokemist.

Om rankning av högre utbildningar inom kunskapsområde Biologi - var god se shanghairanking.com/Shanghairanking-Subject-Rankings/biological-sciences.

Karrier och arbetsmarknad

Det finns exempel på att man kan kombinera flera yrken och vara t.ex både biokemist och samtidigt även antropolog.

Visste du att...?
Det kan finnas väldigt många fler typer av celler och molekyler än man tidigare trott. Med hjälp av en ny generation av supermikrosoper kan nu forskare komma ännu närmare "livets beståndsdelar". Källa: svt.se/nyheter/vetenskap .

Lilla ordboken
DNA (förkortning av engelskans deoxyribonucleic acid) eller deoxiribonukleinsyra är det kemiska ämne som bär den genetiska informationen, arvsmassan eller genomet, i alla av världens kända organismer (med undantag av RNA-virus); DNA-molekylen finns i identiska kopior i varje cell i en organism.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.