Biokemist

Biokemist

Biokemist arbetar på gränsen mellan biologi och kemi och specialiserar sig ofta inom ett visst avgränsat vetenskapsområde, tex inom proteinrening.

Kunskaper i både kemi och biologi krävs. Exempel på yrkestitel är "miljökemist / biokemist inom grundvatten i berg" eller "analytisk biokemist".

Utbildning

För att arbeta som biokemist behöver man en akademisk naturvetenskaplig utbildning på högskolenivå, som är på längst kandidatnivå, vilket är tre års heltidsstudier, med inriktning mot miljökemi, biokemi eller hydrogeologi.

Beroende på tjänstens utformning och innehåll, kan övriga krav ställas, tex kan B-körkort vara ett krav för att få anställning som biokemist.

En bra grund är att läsa på gymnasiets Naturvetenskapsprogrammet.

Framtidsutsikter

På fem års sikt bedömer fackförbundet Naturvetarna att det kommer vara liten konkurrens för såväl nyexaminerade som erfarna. Vi står inför en situation där fler kemister går i pension än vad som examineras, samtidigt som behovet av kompetensen sannolikt kommer att öka.

Lilla ordboken

DNA - är en förkortning av engelskans deoxyribonucleic acid eller deoxiribonukleinsyra och är det kemiska ämne som bär den genetiska informationen, arvsmassan eller genomet, i alla av världens kända organismer, med undantag av RNA-virus. DNA-molekylen finns i identiska kopior i varje cell i en organism.

Visste du att...?

... det kan finnas väldigt många fler typer av celler och molekyler än man tidigare trott. Med hjälp av en ny generation av supermikrosoper kan nu forskare komma ännu närmare livets beståndsdelar.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  145 Lediga jobb som biokemist

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.