Civilingenjör inom bioteknik

Civilingenjör inom bioteknik

Bioteknikområdet innehåller mycket forskningsverksamhet och det är vanligt att personer med bioteknikutbildning, bland annat civilingenjörer med den inriktningen, arbetar med forskning på universitet, högskolor eller inom näringslivet. En del väljer att stanna kvar och forska vid universitet och högskolor efter sin examen.

Målet är ofta att uppnå en doktorsexamen vilket tar fyra till fem år. Under den tiden fördjupar du dig i en speciell forskningsuppgift som sedan redovisas vid en disputation. Vad forskningen handlar om beror på vilka projekt som är aktuella vid respektive universitet eller högskola.

Utbildning

Civilingenjörsutbildning med inriktning mot bioteknik finns inom högskolan och är fem år lång vid heltidsstudier. Det finns flera olika ingenjörsutbildningar med inriktning mot bioteknik vid landets högskolor och universitet. 

Tänk gärna på att utbildningar i bioteknik innebär ca en fjärdedel matematik och många applikationer av matematik i andra kurser. Det är därför bra att gilla matte om du satsar på att utbilda sig inom bioteknik.

Bra grundläggande utbildning ges bl a på gymnasiets Naturvetenskapsprogrammet och Teknikprogrammet.

Arbetsplats

Som disputerad forskare finns möjlighet till en fortsatt karriär inom den akademiska världen, och även inom näringslivet.

Läkemedelsindustrin är också en vanlig bransch för civilingenjörer med bioteknikinriktning. Här arbetar du med att utveckla nya läkemedel, utveckla nya metoder för tillverkning av dem, eller utveckla och förfina befintliga processer. Arbete med bioteknik innebär ofta samarbete med experter från andra områden som exempelvis medicin och ekonomi och branschen har även en stark internationell prägel.

Visste du att...?

... "Cyborg" är ett ord som beskriver en "cybernetisk organism", det vill säga en organism som består av såväl biologisk vävnad som syntetiska delar. Termen "cyborg" myntades år 1960 av Manfred Clynes och Nathan Kline i en artikel om möjligheter att använda självreglerande människa-maskin-system vid rymdresor. Syftet är i första hand att återställa förlorade funktioner, men även i alltmer större utsträckning även att förbättra människors förmågor.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.