På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Bioteknolog

Bioteknolog

Bioteknik är en kombination av biologi och teknik.

Det kan i praktiken innebära att celler eller komponenter från celler (exempelvis enzymer eller DNA) används i diverse tekniska tillämpningar.

Bioteknologer utgår ifrån biologisk kunskap för att lösa utmaningar inom hälsa, miljö energi- och livsmedelsförsörjningen och arbetar med frågor kring hur genteknik förändrar samhället, hur vi fyller behovet av livsmedel, energi och råmaterial för alla jordens människor. Det är en utmaning som kräver ny teknik och omfattande kunskap om framtida möjligheter och risker.

Visste du att...?
De austalienska molekylärbiologer samarbetar med biotekniloger och med genetiker i flera "ägg-projekt", bl a för att få fram "allergifria ägg" & ägg som "visar genom skalet", genom att "lysa grönt" - om det är en höna eller en tupp som skulle kläckas (vilket är viktigt för dem som vill få fram värp-hönor).

Lilla ordboken
DNA (förkortning av engelskans deoxyribonucleic acid) eller deoxiribonukleinsyra är det kemiska ämne som bär den genetiska informationen, arvsmassan eller genomet, i alla av världens kända organismer (med undantag av RNA-virus); DNA-molekylen finns i identiska kopior i varje cell i en organism.

Länktips
bioresurs.uu.se  - Nationellt resurscentrum för biologi och bioteknik
serious-science.org/themes/technology - an independent, non-profit, non-governmental project whose main mission is to spread knowledge
naturskyddsforeningen.se/nyheter - fem tips från Naturskyddsföreningen, som ger dina kläder ett langre liv
naturvetarna.se
sverigesfarmaceuter.se
sverigesingenjorer.se

2 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.