Bioteknolog

Bioteknolog

Bioteknik är en kombination av biologi och teknik. Det kan i praktiken innebära att celler eller komponenter från celler, exempelvis enzymer eller DNA, används i diverse tekniska tillämpningar.

Bioteknologer utgår ifrån biologisk kunskap för att lösa utmaningar inom hälsa, miljö energi- och livsmedelsförsörjningen och arbetar med frågor kring hur genteknik förändrar samhället, hur vi fyller behovet av livsmedel, energi och råmaterial för alla jordens människor. Det är en utmaning som kräver ny teknik och omfattande kunskap om framtida möjligheter och risker.

Utbildning

En bra första grund är bl a gymnasiets Naturvetenskapsprogrammet.

Visste du att...?

... Australienska molekylärbiologer samarbetar med bioteknologer och genetiker inom flera olika "ägg-projekt", bl a försöker de få fram "allergifria ägg" och ett annat forskningsprojekt, där man ska kunna "se genom äggskalet" om det är en höna eller tupp som kommer att kläckas, vilket är viktigt för dem som vill få fram värp-hönor och inte är intresserade av tupp-äggen.

Lilla ordboken

STEM-kompetenserna - förkortning STEM står för Science, Technology, Engineering & Mathematics, alltså kompetenser inom kunskapsområden: naturvetenskap, teknik, ingenjörskonst och matematik.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  22 Lediga jobb som bioteknolog

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.