Läkemedelskemist
Spela filmen

Läkemedelskemist

Kemi spelar mycket stor roll i vår vardag och personer med goda kunskaper inom ämnet "kemi" efterfrågas inom allt fler arbetsområden.

Kemister med specialisering inom läkemedelskemi behöver bland annat skaffa sig gedigen kunskap om organisk syntes eftersom de kunskaper är helt nödvändiga för en karriär inom läkemedelsindustrin.

Som kemist förstår man hur kemiska föreningar beter sig och har djupa kunskaper om ämnenas struktur, deras egenskaper och hur de reagerar med varandra - det är de kunskaper som bland annat behövs när nya läkemedel ska utvecklas. Kemister som väljer att satsa på att arbeta inom läkemedelskemi har tydligt fokus mot läkemedelsindustrin och dess sidogrenar.

Utbildning

En kandidatprogram i kemi med påbyggnadsutbildning rekommenderas, alternativt kandidatprogrammet i läkemedelskemi, som kan finnas på flera olika universitet och högskolor runt om i Sverige.

En bra grundkompetens får du på gymnasiets Naturvetenskapsprogrammet.

Arbetsplats

Arbetsgivare för läkemedelskemister är i första hand de privata företagens forsknings- och utvecklingsavdelningar.

Visste du att...?

... fram till början på 1900-talet användes både honung och socker flitigt som medicin. Det användes i vården av sjuka, både i skolmedicin och inom folklig läkekonst, som vid förkylning, katarrer, halsinfektioner och på svåra sår.
Källa: Nordiska museet

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  29 Lediga jobb som läkemedelskemist

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.