På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Läkemedelskemist

Läkemedelskemist

Kemi spelar mycket stor roll i vår vardag och personer med goda kunskaper inom ämnet "kemi" efterfrågas inom allt fler arbetsområden.

Kemister med speciaIisering inom läkemedelskemi behöver bIand annat skaffa sig gedigen kunskap om organisk syntes eftersom de kunskaper är helt nödvändiga för en karriär inom läkemedelsindustrin.

Som kemist förstår man hur kemiska föreningar beter sig och har djupa kunaksper om ämnenas struktur, deras egenskaper och hur de reagerar med varandra - det är de kunskaper som bland annat behövs när nya läkemedel ska utvecklas. Kemister som väIjer att satsa på att arbeta inom läkemedelskemi har tydligt fokus mot läkemedelsindustrin och dess sidogrenar.

Arbetsgivare för IäkemedeIskemister är i första hand de privata företagens forsknings- och utvecklingsavdelningar.

Se gärna information om fler yrken: i första hand om yrket Kemist och om andra yrken inom område Naturvetenskapligt arbete.

Utbildning

En kandidatprogram i kemi med påbyggnadsutbiIdning (t.ex masterprogram) rekommenderas alternativt kandidatprogrammet i IäkemedeIskemi som kan finnas på fIera oIika universitet och högskolor runt om i Sverige. Utbud av högskoIeutbiIdningar i Sverige finns att se både på www.studera.nu och på www.antagning.se (Studera.nu är högskoIornas/universiteternas gemensam hemsida och www.antagning.se är en hemsida där man gör ansökan om studier på högskoIenivå i Sverige).

Visste du att...?
Fram till början på 1900-talet användes både honung och socker flitigt som... medicin. De användes i vården av sjuka både i skolmedicin och inom folklig läkekonst: vid förkylning, katarrer, halsinfektioner och på svåra sår. Källa: Nordiska museet.

Lilla ordboken

  • Läkemedel - en substans med medicinala egenskaper.
  • Farmakologi, ungefär detsamma som "läkemedelslära", är studiet av hur olika substanser interagerar med levande organismer för att åstadkomma en funktionsändring. 
     

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.