Toxikolog/Ekotoxikolog
Spela filmen

Toxikolog/Ekotoxikolog

Toxikologi är läran om kemiska ämnens skadliga effekter på levande organismer.

Toxikologer studerar med hjälp av diverse modeller hur olika ämnen påverkar och kan skada människors hälsa vid skiftande exponeringssituationer. Det kan till exempel handla om att bedöma risken för att olika kemiska ämnen kan orsaka fosterskador och sjukdomar som exempelvis cancer.

En gren av toxikologin, som kallas ekotoxikologi, undersöker hur kemiska ämnen påverkar ekosystem och olika organismer i miljön. Du som jobbar med detta kallas ekotoxikologer.

Toxikologer undersöker, bedömer och informerar om hur olika kemiska ämnen skadar människor, andra levande organismer och den miljö de lever i. Det kan till exempel gälla miljöföroreningar som gör fiskar sjuka eller ämnen i maten som orsakar sjukdomar eller andra skadliga effekter hos människan.

Utbildning

Man måste läsa på högskola eller universitet.

Lämpliga utbildningarna är program på Karolinska institutet, på Stockholms universitet, respektive Uppsala universitet (ekotoxikologi).

Bra grundutbildning inför vidareutbildning får du bl a på gymnasiets Naturvetenskapsprogrammet.

Arbetsplats

Många toxikologer arbetar på Kemikalieinspektionen och andra myndigheter. Andra forskar eller arbetar som konsulter eller experter på olika företag.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.