På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Ekolog
Spela filmen

Ekolog

Yrkesbeskrivning

En ekolog har fördjupat sig i studier om hur de levande organismerna samspelar med sin miljö.
Kommuner kan anställa kommunbiologer/-ekologer. Deras arbete handlar mycket om långsiktig planering och nätverksskapande. Viktiga frågor kan vara biologisk mångfald och hållbar utveckling.

Som ekolog kan man specialisera sig och exempel på en sådan specialisering är "teoretisk ekologi". Som teoretisk ekolog kan man t.ex forska och undervisa på en högskola/universitet och ha titel "professor i teoretisk ekologi".

En del anställs av företag som miljöutredare, miljöhandläggare, miljöansvariga och miljöcontrollers medan andra arbetar som miljökonsulter i egna företag. Även konsultföretag som arbetar med konstruktion av stora anläggningar som vägar, tunnlar, järnvägar med mera, anställer ekologer för olika typer av utredningsarbete.
Utbildning och information är andra arbetsuppgifter för biologer/ekologer, liksom kriminaltekniska undersökningar inom Statens Kriminaltekniska Laboratorium.

Utbildning

Utbildning i biologi ges som program eller fristående kurser vid universitet och högskolor. Det finns utbildningsprogram med olika inriktningar, både på kanditat- och masternivå. Utbildning i bioinformatik, biomedicin och bioteknik finns som program och kurser vid universitet och högskolor. Att kombinera en utbildning i biologi med kunskaper i exempelvis datavetenskap, juridik, ekonomi eller språk kan öka möjligheterna till anställning. Kontakta studievägledarna vid respektive universitet eller högskola för närmare information om respektive utbildning och behörighetskrav. Se exempel på relevant utbildning på GU, Göteborgs Universitet.

Framtidsutsikter

Ekologernas arbetsmarknad spänner över ett brett område. Gemensamt för de flesta inriktningar är att det finns många utbildade som konkurrerar om jobben. Den samlade bedömningen är därför att det kommer råda konkurrens om jobben inom de närmsta åren.


Visste du att...?
Ljusföroreningar, som gör att det kan i och strax utanför storstäder vara upp till 10 tusen ggr ljusare än innan elektriska lampor uppfanns, påverkar många djur på ett negativt sätt. Exempel: Sköldpaddeungar som precis har kläckts går instinktivt dit det är som ljusast, som normalt sett är mot havet, men om det finns konstgjorda ljuskällor som leder dem i annan riktning riskerar många att hamna fel miljö och inte överleva.

 

Övrigt

Lilla ordboken
UNEP - Förenta nationernas miljöprogram, ofta förkortat till UNEP (av det engelska namnet United Nations Environment Programme).


Ekofysiolog
Det finns kunskapsområden som "samarbetar" och delvis "överlappar varandra. Ett sådant exempel är Ekofysiologi. Ekofysiologer studerar både ekologi och fysiologi och deras forskning handlar om en blandning av dessa kunskapsområden, bland annat om hur miljö och beteende påverkar vad som händer med människokroppen.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.