På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Ekoingenjör

Ekoingenjör

Ekoingenjörer är experter på ekoteknik. De strävar efter att bygga ett ekologiskt hållbart samhälle genom att kombinera teknisk förståelse och analysförmåga med djupare kunskaper inom miljövetenskap. Som ekoingenjör/miljöingenjör med ett helhetsperspektiv kan man fungera som ett nav i arbetet med att söka tekniska lösningar och med att sammanföra olika expertområden.

Arbetsuppgifterna spänner över ett stort område med fokus på olika kombinationer av miljö - och ingenjörsmässiga frågor. Det kan handla om att jobba med olika typer av tekniska system, avfallshantering, resurshantering eller energisystemanalys.

Många utbildade ekoingenjörer är egnaföretagare/entreprenörer men det finns också många som är anställda. Ekoingenjörer kan få anställning som till exempel miljöingenjörer eller miljökonsulter. Arbetsgivare för ekoingenjörer återfinns både i det privata och det offentliga näringslivet.  

Ekoingenjörer kan även arbeta som projektledare i bredare produkt- och processutvecklingsprojekt eller som miljöutredare alternativt som miljöansvariga.

De flesta av verksamma ekoingenjörer har läst ekoteknikprogrammet. Ekoteknik är en tvärvetenskaplig miljöutbildning – kandidat och master – som förenar ekologi, ekonomi och teknik. Till ekoteknikprogrammet räknas ekoingenjörsexamen, fil. kand. i ekoteknik eller fil. kand. respektive fil. mag. i miljövetenskap vid ekoteknikprogrammet. 

Se gärna även andra yrkespresentationer, ex. MiljökemistMiljöutredareIngenjörProjektledare,
 MiljövårdsyrkenMiljökonsultEgenföretagare och Astrobiolog.

IPBES
The Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity & Ecosystem Services (IPBES), was established in 2012 by more than 100 governments, and its membership has continued to grow as IPBES' impact has increased. Källa: ipbes.net

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.