Ekoingenjör
Spela filmen

Ekoingenjör

Ekoingenjörer, även kallad miljöingenjör, är experter på ekoteknik. Du bygger ett ekologiskt hållbart samhälle genom att kombinera teknisk förståelse och analysförmåga med djupare kunskaper inom miljövetenskap. Som ekoingenjör med ett helhetsperspektiv fungerar du som ett nav i arbetet med att söka tekniska lösningar och med att sammanföra olika expertområden.

Arbetsuppgifterna spänner över ett stort område med fokus på olika kombinationer av miljö - och ingenjörsmässiga frågor. Det kan handla om att jobba med olika typer av tekniska system, avfallshantering, resurshantering eller analys av energisystem. Som ekoingenjör kan även arbeta som projektledare i bredare produkt- och processutvecklingsprojekt eller som miljöutredare alternativt som miljöansvarig.

Utbildning

De flesta av verksamma ekoingenjörer har läst ekoteknikprogrammet, som är en tvärvetenskaplig miljöutbildning - kandidat och master - som förenar ekologi, ekonomi och teknik. Till ekoteknikprogrammet räknas ekoingenjörsexamen, fil. kand. i ekoteknik eller fil. kand. respektive fil. mag. i miljövetenskap vid ekoteknikprogrammet. 

Bra grundläggande utbildning finns på flera av gymnasiets program, bl a Teknikprogrammet eller Naturvetenskapsprogrammet.

Arbetsplats

Ekoingenjörer kan få anställning som till exempel miljöingenjörer eller miljökonsulter inom både privat och offentlig verksamhet. 

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  65 Lediga jobb som ekoingenjör

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.