Naturvårdsbiolog
Spela filmen

Naturvårdsbiolog

Naturvårdsbiolog är en biolog som genom påbyggnadsutbildningar och arbetslivserfarenhet har specialiserat sig inom naturvårdsfrågor. Anställningstitlar som förekommer är bl a biolog och bevarandebiolog. Oavsett titeln kan man arbeta med samma typ av frågor, samtidigt som två personer med samma titel kan arbeta med ganska olika arbetsuppgifter.

Naturvårdsbiologer arbetar i första hand med frågor som har att göra med bevarande av biologisk mångfald och med naturvård. I arbetsuppgifterna kan ingå arbete med uppföljning och miljöövervakning för att se om det sker förändringar, positiva eller negativa, i vår natur och miljö över tiden.

Utbildning

Akademisk utbildning inom biologi krävs, oftast lägst på master-nivå, det vill säga minst fem års heltidsstudier på högskola/universitet. Rekommendationen är att börja läsa biologi och ta ut kandidatexamen i biologi och sedan söka påbyggnadsutbildning i Artbevarande eller i Miljövetenskap eller söka till ett masterprogram med inriktning inom bevarandebiologi eller biodiversitet.

Efteråt kan man fortsätta fördjupa sig inom område "naturvård och artbevarande". På sikt kan man bli miljöforskare.

Eftersom man med den denna typ av frågor ofta arbetar i de internationella miljöer med kollegor från olika länder, är det viktigt att ha goda språkkunskaper i framförallt engelska. Kan man flera språk är det mycket meriterande.

Bra förberedande utbildning finns på gymnasieskolans Naturvetenskapsprogrammet, inriktning Naturvetenskap.

Arbetsplats

En naturvårdsbiolog kan t ex vara anställd på naturskyddsenheten vid Länsstyrelsen. På naturskyddsenheten arbetar man med att bilda, vårda och informera om skyddade områden, som nationalparker, naturreservat, Natura 2000-områden, naturminnen med mera. 

Det är ett omväxlande arbete som passar dem som brinner för frågor som rör natur och miljö. Arbetsuppgifterna kan variera och inkludera allt från inventeringar av olika arter och floraövervakning, till planering och uppföljning av skyddade områden och naturinformation.

En myndighet som arbetar med artbevarande i Sverige är Naturvårdsverket. Andra organisationer som arbetar med denna typ av frågor är bland annat WWF, SIDA och Greenpeace.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  24 Lediga jobb som naturvårdsbiolog

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.