Naturvårdsbiolog är en biolog som genom påbyggnadsutbildningar och arbetslivserfarenhet har specialiserat sig inom naturvårdsfrågor. Anställningstitlar som förekommer är bl a biolog och bevarandebiolog. Oavsett titeln kan man arbeta med samma typ av frågor, samtidigt som två personer med samma titel kan arbeta med ganska olika arbetsuppgifter.
Naturvårdsbiologer arbetar i första hand med frågor som har att göra med bevarande av biologisk mångfald och med naturvård. I arbetsuppgifterna kan ingå arbete med uppföljning och miljöövervakning för att se om det sker förändringar, positiva eller negativa, i vår natur och miljö över tiden.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Akademisk utbildning inom biologi krävs, oftast lägst på master-nivå, det vill säga minst fem års heltidsstudier på högskola/universitet. Rekommendationen är att börja läsa biologi och ta ut kandidatexamen i biologi och sedan söka påbyggnadsutbildning i Artbevarande eller i Miljövetenskap eller söka till ett masterprogram med inriktning inom bevarandebiologi eller biodiversitet.
Efteråt kan man fortsätta fördjupa sig inom område "naturvård och artbevarande". På sikt kan man bli miljöforskare.
Eftersom man med den denna typ av frågor ofta arbetar i de internationella miljöer med kollegor från olika länder, är det viktigt att ha goda språkkunskaper i framförallt engelska. Kan man flera språk är det mycket meriterande.
Bra förberedande utbildning finns på gymnasieskolans Naturvetenskapsprogrammet, inriktning Naturvetenskap.
Arbetsplats
En naturvårdsbiolog kan t ex vara anställd på naturskyddsenheten vid Länsstyrelsen. På naturskyddsenheten arbetar man med att bilda, vårda och informera om skyddade områden, som nationalparker, naturreservat, Natura 2000-områden, naturminnen med mera.
Det är ett omväxlande arbete som passar dem som brinner för frågor som rör natur och miljö. Arbetsuppgifterna kan variera och inkludera allt från inventeringar av olika arter och floraövervakning, till planering och uppföljning av skyddade områden och naturinformation.
En myndighet som arbetar med artbevarande i Sverige är Naturvårdsverket. Andra organisationer som arbetar med denna typ av frågor är bland annat WWF, SIDA och Greenpeace.
Länktips
- Svenskbotanik.se
- Sveriges nationalparker
- Nordensark
- Världsnaturfonden WWF
- Europas natur- och kulturarv
- Sveriges Lantbruksuniversitet
- Svenska Jägareförbundet
- Naturvetarna
- jordbruksverket.se
- Hushållningssällskapet - driver naturbruksgymnasier, försöksgårdar mm
- Gymnasieguiden.se - Hvilan Utbildning
- greenpeace.org
- Naturskyddsföreningen
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret
26 liknande yrke(n)
- Biolog
- Ekoingenjör
- Ekolog
- Entomolog
- Etolog
- Fiskekontrollant
- Fiskevårdare
- Förvaltare för länets nationalpark eller naturreservat
- Glaciolog
- Hållbarhetschef
- Hållbarhetsspecialist
- Hållbarhetsstrateg
- Kultur/naturgeograf
- Limnolog
- Marinbiolog
- Miljövårdsyrken
- Mykolog
- Naturvårdare
- Oceanograf
- Palynolog
- Samhällsbiolog
- Skogsforskare
- Taxidermist
- Vattenekolog
- Viltförvaltare
- Växtgenetiker