På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Viltförvaltare Spela filmen

Viltförvaltare

Som viltförvaltare arbetar du med att samordna verksamhetsområdena skog, jord, vilt, juridik och myndighetsarbete. Arbetsområdena är mångfacetterade och framtida arbetsgivare hittar du exempelvis hos landets Länsstyrelser och kommuner, skogsföretag och markägare.

I dag har vi mer vilt i Sverige än på flera århundraden. Ett framgångsrikt arbete från såväl myndigheter som jakt- och naturvårdsorganisationer har gett resultat. Men de stora viltstammarna sätter samtidigt press på samhället och pekar på behovet av en god förvaltning av vilt. De stora viltstammarna synliggör även den intressekonflikt som kan förekomma mellan jägare och markägare. Utmaningen är att finna balans mellan brukande och bevarande av de vilda djuren i balans med näringarna, med en förståelse för de olika aktörernas intresse. Jägare och även markägare inser vikten av rika viltstammar och stora resurser läggs ner på viltvård. Utvecklingen kräver dock dedikerat och målinriktat arbete med ett helhetsgrepp som innefattar viltvården som en dimension i jord- och skogsbruket och där brukningsmetoder anpassas till de lokala förutsättningarna.

Utbildning

Grundutbildning finns inom gymnasieskolan på Naturbruksprogrammet, i första hand på inriktningen Skog. Motsvarande utbildning för vuxna kan finnas inom Komvux, kommunal vuxenutbildningen.
Lämpliga utbildningar kan även finnas på folkhögskolorna eller hos privata utbildningsanordnare.

Passande eftergymnasial utbildning kan finnas inom yrkeshögskolan.

Framtidsutsikter

Det finns ett stort framtida anställningsbehov av personer med kompetens att kunna samordna flera verksamhetsområden som inbegriper skog, jord och vilt.

Övrigt

För mer information: se Svenska Jägareförbundets hemsida och information om yrken Viltvårdare, Viltmästare, Biolog, Viltpatolog samt Zoolog.

Läs också gärna om andra yrken inom Miljövård.

Lilla ordboken
NVR - en förkortning som står för "Nationella Viltolycksrådet", som är ett nationellt samarbetsorgan som arbetar med frågor inom viltolycksproblematiken. Källa: viltolycka.se
IPBES - The Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity & Ecosystem Services, was established in 2012 by more than 100 governments, and its membership has continued to grow as IPBES' impact has increased. Källa: ipbes.net

Länktips

6 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.