Viltförvaltare
Spela filmen

Viltförvaltare

I dag har vi mer vilt i Sverige än på flera århundraden. Ett framgångsrikt arbete från såväl myndigheter som jakt- och naturvårdsorganisationer har gett resultat.

Men de stora viltstammarna sätter samtidigt press på samhället och pekar på behovet av en god förvaltning av vilt. De stora viltstammarna synliggör även den intressekonflikt som kan förekomma mellan jägare och markägare.

Utmaningen är att finna balans mellan brukande och bevarande av de vilda djuren i balans med näringarna, med en förståelse för de olika aktörernas intresse. Jägare och även markägare inser vikten av rika viltstammar och stora resurser läggs ner på viltvård.

Utvecklingen kräver dock dedikerat och målinriktat arbete med ett helhetsgrepp som innefattar viltvården som en dimension i jord- och skogsbruket och där brukningsmetoder anpassas till de lokala förutsättningarna.

Utbildning

Grundutbildning finns inom gymnasieskolan på Naturbruksprogrammet, inriktning Skog. Motsvarande utbildning för vuxna kan finnas inom Komvux.

Lämpliga utbildningar kan även finnas på folkhögskolorna eller hos privata utbildningsanordnare.

Passande eftergymnasial utbildning kan finnas inom yrkeshögskolan.

Framtidsutsikter

Det finns ett stort framtida anställningsbehov av personer med kompetens att kunna samordna flera verksamhetsområden som inbegriper skog, jord och vilt.

Arbetsplats

Som viltförvaltare arbetar du med att samordna verksamhetsområdena skog, jord, vilt, juridik och myndighetsarbete. Arbetsområdena är mångfacetterade och framtida arbetsgivare hittar du exempelvis hos landets Länsstyrelser och kommuner, skogsföretag och markägare.

Visa mer
Visa mindre

1 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.