På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Viltmästare

Viltmästare

Viltmästare är i regel yrkesjägare på en större fastighet, men man kan också vara anställd vid Svenska Jägareförbundet eller hos skogsbolag, olika organisationer och företag, hos kommuner m.fl.

 
Rådgivning till markägare är ofta ett viktigt inslag i viltmästarens arbete. En vanlig uppgift är att göra en viltbruksplan för fastigheten (markområdet). Det är också vanligt att man som viltmästare organiserar och leder jakterna inom ett område.

Utbildning

Lämplig utbildning kan finnas inom Yrkeshögskolan. En bra början kan vara att ta Jägarexamen. Körkort krävs (B-körkort, för personbild) allt som oftast för att kunna jobba som viltmästare. 
Bra förberedande grundläggande utbildning finns på gymnasieskolan, i första hand på NB, Naturbruksprogrammet, inriktningen Skog.

Visste du att...?
Samhällskostnaden för alla trafikolyckor orsakade av att "vilt" blir påkörda (ofta är det älgar, renar, rådjur men även björnar och örnar) uppgår årligen till ca 1,5 miljarder kronor (uppgift från februari 2018). 

Lilla ordboken
NVR - en förkortning som står för "Nationella Viltolycksrådet", som är ett nationellt samarbetsorgan som arbetar med frågor inom viltolycksproblematiken. Källa: viltolycka.se

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.