På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Viltjourspersonal

Viltjourspersonal

Viltakuten tar man emot skadade vilda fåglar av alla arter samt igelkottar, ekorrar och harar samt föräldralösa fågelungar och däggdjursungar.

Till Viltakuten kan man ringa också för att få råd och tips vad det gäller alla vilda djur. 

Viltakuten måste ha tillstånd för att få lov att rehabilitera djur och de som jobbar med rehabilitering av djur kallas för "rehabiliterare". 

Ett djur som kommer till Viltakuten undersöks och bedömning görs om huruvida djuret går att rädda eller ej. Om man inte kan rädda djuret till ett friskt liv igen, avlivas det för slippa utstå lidande.

Viltakuten har ofta ett mycket gott samarbete med många kunniga personer som kan hjälpa till samt med djurkliniker, djursjukhus och/eller med privata veterinärer.

De som arbetar för Viltakuten är oftast volontörer utbildade i rehabilitering av skadat vilt. Utbildning kan ske t.ex genom Riksförbundet Katastrofhjälp - Fåglar och Vilt.

Utbildning

Rekommenderad utbildning: gymnasieskolans Naturbruksprogrammet, inriktning Djur. Motsvarande utbildning för vuxna kan finnas på Komvux. Färdigutbildning ges vanligtvis på arbetsplatsen. Passande påbyggnadsutbildning kan finnas inom yrkeshögskolan.

Lilla ordboken

NVR - en förkortning som står för "Nationella Viltolycksrådet", som är ett nationellt samarbetsorgan som arbetar med frågor inom viltolycksproblematiken. Källa: viltolycka.se

Länktips

13 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.