På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Jägmästare
Spela filmen

Jägmästare

Jägmästare kan arbeta som olika sortens skogstjänstemän*. Som jägmästare har du mängder av kunskaper om hur skogen ska skötas ur sociala, ekonomiska och biologiska aspekter. Du förstår skogen och hur den fungerar och används på bästa hållbara sätt. Jägmästare är experter på hur man ska förvalta skogen, men även bestånd av vilt och fisk.

*Skogstjänsteman är en samlingstitel för flera olika yrkestitlar där man arbetar administrativt med skogsfrågor. Arbetsuppgifterna kan innebära arbete såväl med skogsbruk som med affärsverksamhet. En skogstjänsteman kan vara exempelvis virkesköpare, produktionsledare eller distriktschef.

Utbildning

En passade start kan vara är Naturvetenskapsprogrammet. Ett alternativ är Naturbruksprogrammet på gymnasiet (med extra kurser som ger högskolebehörghet), i första hand på inriktningen Skog. Motsvarande utbildning för vuxna kan finnas inom Komvux, kommunal vuxenutbildningen.
Passande utbildningar kan även finnas på folkhögskolorna eller hos privata utbildningsanordnare.

Hela utbildningen till jägmästare innefattar 5 års universitetsstudier, varav två år på avancerad nivå. Det avslutas med ett mastersarbete inom skogsvetenskap. Du blir då behörig att, om du önskar, fortsätta inom den akademiska världen med en doktorandtjänst. Det är likt lantbrukets Agronomer, fast med skoglig inriktning. Mer information finns på Sveriges Lantbruksuniversitets hemsida. SLU är det enda universitetet i Sverige där du kan utbilda dig till jägmästare.
 

Som utbildad jägmästare kan man exempelvis arbeta som Markförvaltare på en kommun eller som Skogskonsulent vid Skogsstyrelsen.

Kika också gärna även på följande yrkespresentationerna:
Skogsförvaltare

Skogsinspektör

Platschef i skogsindustri

Läs också gärna om andra yrken inom Miljövård.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.