Skogstjänsteman

Skogstjänsteman

Som Skogstjänsteman kan du ha olika yrkestitlar, exempelvis virkesköpare, produktionsledare, distriktschef, skogschef, områdeschef, transportledare, skogsinspektör, jägmästare och skogsförvaltare.

Skogstjänstemans arbetsuppgifter inkluderar täta kontakter med många människor. Arbetsuppgifterna varierar och kan inkludera arbete med skogsbruk och inom affärsverksamhet.

Skogstjänstemännen brukar vara specialiserade inom lite olika kunskapsområden. 

En Produktionsledare kan vara anställd av ett skogsbolag och ansvara för avverkningen och virkesförsörjningen. De har många kontakter både med markägare och med de entreprenörer som sköter det praktiska arbetet i skogen.

En virkesköpares arbetsuppgifter går ut på att förse ett skogsindustriföretag med råvara i rätt mängd och av rätt kvalitet. De håller kontakt med skogsägarna, entreprenörer samt med åkerier för att se till att hela processen, från inköp och avverkning till leverans av råvaror, fungerar bra.

Distriktschefer ansvarar för och leder arbetet inom sina distrikt och en regionchef har det övergripande ansvaret över flera distrikt i en region.

En Skogschef kan arbeta med utvecklingsfrågor kring förvaltning och skötsel av skog. Arbetsuppgifterna kan inkludera virkesproduktion och naturvård samt upphandling av skogsvårdstjänster från olika entreprenörer.

Utbildning

Vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) ges flera skogliga utbildningarna, bland annat Jägmästarprogrammet och Skogsmästarprogrammet

Förberedande gymnasial utbildning ges i första hand på Naturvetenskapsprogrammets inriktning Naturvetenskap.

Även om du har en annan utbildning så kan du komplettera till universitetsbehörighet på en folkhögskola, på komvux eller på ett naturvetenskapligt basår på ett universitet.

Personliga egenskaper

Som skogstjänsteman finns det flera personliga egenskaper som är viktiga för att framgångsrikt kunna hantera arbetets krav, både ute i fält och på kontoret.

Här är några egenskaper som kan vara särskilt värdefulla: ha ett naturintresse, vara en problemlösare, bra på att kommunicera, kunna arbeta självständigt, tekniskt intresse, miljötänk, och tålamod.

Arbetsplats

Det finns en bred variation av arbetsplatser för skogstjänstemän beroende på om deras fokus är på skogsbruk, naturvård eller forskning. Det kan till exempel vara inom Skogsbolag, Skogsägarföreningar, Statliga myndigheter, Skogsindustrin eller Miljö- och naturvårdsorganisationer.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.

    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    10 Lediga jobb som skogstjänsteman

    VISA FLER LEDIGA JOBB


    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.