På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Transportledare
Spela filmen

Transportledare

Transportledare övervakar och dirigerar transporter av olika slag så att varor och gods når sina mottagare. Även övervakning av persontransporter kan ingå i arbetet.

Transportledare kan arbeta vid ett företags distributionsavdelning, på transport- och speditionsföretag, vid flyget, vid järnvägen, på ett taxiföretag eller vid lokaltrafiken. Som transportledare har man många kontakter med kunder och yrkesförare. Det är viktigt att vara serviceinriktad och kunna överblicka flera saker samtidigt.

Transportledare vid lokaltrafiken och taxiföretag benämns trafikledare eller vägtrafikledare. Var god se yrkespresentation Trafikledare.

Vid järnvägen kallas yrket tågsamordnare. Tågsamordnaren fattar beslut om ersättningstrafik vid trafikstörningar.

Utbildning

Lämplig utbildning kan finnas inom Yrkeshögskolan. Vanligtvis ställs förkunskapskrav att man har en examen från fordonsprogrammet inom gymnasieskolan.

Det är ganska vanligt att transportledare internrekryteras och att chaufförer eller lager/terminalarbetare så småningom kan ta på sig rollen som transportledare.
Det kan också finnas utbildningar inom område "transport och logistik" på högskolenivå, ex. Transport Management programmet vid Malmö Högskola.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

2 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.