På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Trafikinspektör Spela filmen

Trafikinspektör

En trafikinspektörs uppgift är att förrätta körprov och ibland även teoriprov för olika körkortsbehörigheter. Största delen av arbetet består av körprov för personbil men man kan också få genomföra körprov för taxi, lastbil och buss.

Trafikinspektör är ett yrke med stort ansvar. Arbetet går ut på att bedöma om den som vill ta körkort har tillräckliga kunskaper och färdigheter. Körkortstagaren ska på ett säkert sätt kunna följa trafikregler, manövrera bilen samt göra en säkerhetskontroll av fordonet.

De personliga egenskaperna hor en trafikinspektör spelar en mycket viktig roll vid rekrytering av nya trafikinspektörer. Det är en fördel att ha erfarenhet av pedagogiskt arbete.

Utbildning

Trafikverket utbildar under cirka ett år, efter det att man blir anställd. Under utbildningstiden erhåller man en aspirantlön med 24 500 kr/månad (2018). Efter genomgången utbildning, med godkänt resultat, garanteras man anställning som trafikinspektör på Trafikverket. Ingångslönen är 29 500 kr/månad (2018).

För att kunna få anställning som trafikinspektörsaspirant krävs att man har genomfört en gymnasieutbildning och har haft körkort för personbil i minst tre år. Anställningen inleds med en ettårig utbildning på Trafikverket.

Teori och praktik varvas i utbildningen till trafikinspektör och gör att utbildningen håller en hög kvalitet. Efter att du har jobbat ett tag i yrket kan det finnas möjlighet att vidareutbilda sig på fler behörigheter.

Rekommenderad bakgrund
För att kunna söka måste du ha haft B-körkort i minst tre år och du måste även ha genomfört en gymnasieutbildning. Att ha fler körkortsbehörigheter än B-behörighet är meriterande. Om man behärskar flera språk betraktas det också som en fördel.

Trafikverket eftersträvar en mångfald bland medarbetare så att personal-sammansättningen speglar samhället i övrigt.

Erfarenhet
Du bör ha mycket god trafik- och körvana inom vägtrafik och gärna erfarenhet av vuxenpedagogiskt arbete. Det är bra om du har jobbat med myndighetsutövning och har vana av att ta självständiga beslut.

Visste du att... ?

Det finns på de svenska vägarna (uppgift från februari 2018) ca 1600 trafik-kameror (övervaknings-/fartkameror) utplacerade - på de "stora" vägar, som ägs av Trafikverket.

Lilla ordboken
NVR - en förkortning som står för "Nationella Viltolycksrådet", som är ett nationellt samarbetsorgan som arbetar med frågor inom viltolycksproblematiken. Källa: viltolycka.se

Länktips

Obs! Varje yrkesbenämning under LIKNANDE YRKEN är en klickbar länk.

5 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.