På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Trafiklärare
Spela filmen

Trafiklärare

Trafiklärare kallas "i folkmun" också för Bilskolelärare eller Körskolelärare. Dagens (uppgift från mars 2019) trafiklärare utbildas i Sverige både för undervisning i sal och i bil därav namnet trafiklärare är det rätta yrkesbenämning.

Trafiklärare undervisar elever som studerar för att kunna ta körkort för personbil, motorcykel, buss, lastbil och släpfordon. Den teoretiska undervisningen sker oftast i grupp. Den praktiska delen av undervisningen består av körlektioner.

Som trafiklärare måste du vara ett föredöme i trafiken och utbilda elever till att också bli det. Du kommer att möta människor i olika åldrar och med olika bakgrund, vilket gör att du även behöver vara en god pedagog och ha förmåga att bemöta olika typer av individer.

Trafikskoleelever kan vara nervösa under körlektionerna, och det ställer speciella krav på dig som lärare: Du måste ha elevens förtroende och ha förmåga att ge stöd under körningen.

Trafiklärare kallas också ofta för bilskollärare eller för körskolelärare.

Det finns många skäl att utbilda sig till trafiklärare:

  • Arbetsmarknaden för trafiklärare är god och du har stora möjligheter att få arbete direkt efter utbildningen.
  • Du får möjlighet att ge individuell undervisning, vilket ger möjligheter att anpassa utbildningen till varje individs förutsättningar.
  • Du får möjlighet att arbeta med en viktig hälsofråga, nämligen trafiksäkerhet, och att påverka blivande bilister i positiv riktning.
  • Du ser konkret resultat av ditt arbete och får dela elevernas glädje efter godkänt körprov och ibland stötta elever som underkänts.
  • Du får ett brett kontaktnät.

Efter genomgången utbildning har man möjlighet att ansöka hos Transportstyrelsen om godkännande som trafiklärare.

Utbildning

För att bli trafiklärare studerar man på Yrkeshögskolan. Mer information om vilka utbildningar som finns och vilka antagningskrav som gäller kan du finna på Sveriges Trafikutbildares Riksförbund.

Var god kontakta utbildningsanordnaren för information om behörighetskraven till utbildningar, men det som är ett vanligt krav är att man har gymnasiekompetens och B-körkort (för personbil).
På vissa gymnasiala utbildningar kan man få hjälp med att skaffa körkort, t.ex genom körkortsbidrag av olika slag (ex. Hushållningssällskapet Kalmar Kronoberg Blekinge erbjuder från höstterminen 2018 eleverna ett körkortsstipendium; källa: gamlebygymnasiet.nu/2018/04/05/hushallningssallskapet-star-for-korkortet).

Karriärmöjligheter
En färdigutbildad trafiklärare kan senare vidareutbilda sig till utbildningsledare, riskutbildare, lärare för tyngre behörigheter eller för mc/moped.

Att tänka på
Det är inte alla trafiklärare som är anställda med månadslön, utan de kan jobba på "timmar vid behov" och timlön brukar i så fall vara högre, jämfört med månadslön vid "fastanställning". 
Har man kompetens att utbilda till fler körkortbehörigheter än endast B-körkort (för personbil) har man större möjlighet till anställning och ofta kan också få högre lön.

Visste du att...?

Det finns på de svenska vägarna (uppgift från februari 2018) ca 1600 trafik-kameror (övervaknings/fartkameror) utplacerade - på de "stora" vägar, som ägs av Vägverket.

Lilla ordboken

NVR - en förkortning som står för "Nationella Viltolycksrådet", som är ett nationellt samarbetsorgan som arbetar med frågor inom viltolycksproblematiken. Källa: viltolycka.se

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.