På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Trafikledare

Trafikledare

Trafikledare är anställda i huvudsak på de olika trafikledningscentralerna i Sverige för att leda den dagliga trafiken och hantera störningar tillsammans med driftsledning och andra inblandade företag. Arbetet liknar det arbete som utförs i flygledartornen på flygplatserna.

Arbetsuppgifter

Med datoriserade övervaknings- och manöversystem har trafikledaren uppsikt över trafiken och löser de problem som uppstår genom att bland annat leda om trafiken vid behov.

Yrkesbeskrivning
En trafikledare har till uppgift att planera trafiken och se till att den dagliga driften fungerar som den ska. Du ansvarar för att avhjälpa fel och för att det är riskfritt för dem som arbetar längs spåren. En utmaning kan vara att se till att tågen kommer fram trots snöfall och problem med växlar eller signaler. Som trafikledare arbetar du treskift.

Beslut under stress
För att klara av jobbet som trafikledare är det viktigt att du kan ta snabba beslut under stress. Du ska vara noggrann och kunna prioritera rätt i svåra situationer. Inför anställningen får du göra en hälsokontroll där bland annat ditt färgseende och din hörsel kontrolleras.

Viktiga egenskaper för att lyckas
Du bör vara noggrann och stresstålig samt ha godkänt färgseende och hörsel.

Se gärna en videofilm (längd 8 min 41 sek) om hur olika yrkesroller samarbetar på en Trafikcentral.

Utbildning

Personer, verksamma inom detta yrke, kan ha diverse olika utbildningsbakgrund. Minimikravet är - gymnasiekompetens. Utbildning på eftergymnasial nivå är en merit, men kan också av vissa arbetsgivare ställas som ett krav. Körkort (i första hand, B, för personbil) kan också ställas som ett krav för att kunna få anställning.

Visste du att...?
Det finns på de svenska vägarna (uppgift från februari 2018) ca 1600 trafik-kameror (övervaknings/fartkameror) utplacerade - på de "stora" vägar, som ägs av Vägverket.

Länktips

  • jobbafrisk.se - vill vi öka kunskapen om risken för astma och eksem i arbetslivet och hur man kan förebygga problem
  • trafikverket.se/resa-och-trafik/Trafiksakerhet - om nollvisionen
  • vti.se - VTI, Statens väg- & transportforskningsinstitut; ett oberoende & internationellt framstående forskningsinstitut inom transportsektorn, vars huvuduppgift är att bedriva forskning & främja utveckling kring infrastruktur, trafik & transporter.
Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.