På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

VTS-operatör

VTS-operatör

Yrkesbeskrivning

VTS står för Vessel Traffic Service och används som ett samlande begrepp för bland annat sjötrafikinformation och service till sjötrafiken. Som VTS-operatör arbetar du med modern teknik för att övervaka och ge information till fartyg om bl.a. trafikbilden, eventuella fel i farledsutmärkningen, sikt samt övriga hinder i farleden. I vissa tjänster ingår även att rapportera navigationsvarningar samt väder- och isinformation till sjöfarten. Du är därmed en viktig kugge i arbetet för att minska risken för sjö- och miljöolyckor och tillbud inom området.

Utbildning

För att bli VTS-operatör behöver man ha (som lägst) fartygsbefäl klass VII-examen samt en giltig radiobehörighet, lägst ROC. På gymnasiet rekommenderas ett speciellt program med egna examensmål - Sjöfartsutbildning; alternativt ett annat speciellt program Marinteknikerutbildning eller något annat tekniskt gymnasieprogram eller någon form av teknisk utbildning på gymnasienivå från Komvux, vuxenutbildningen.

Framtidsutsikter

Internationellt etableras det kontinuerligt VTS-områden och mycket tyder på att VTS-centralerna får in övrig övervakning och rapportering från fartyg under deras resa i framtiden.

Historisk tillbakablick
Fredrik Henric af Chapman (1721-1808, adlad 1772) var varvschef på örlogsvarvet i Karlskrona och sin tids störste representant för skeppsbyggarkonsten. Han kombinerade en konstnärlig begåvning med teoretiska kunskaper och hårt arbete, som utvecklade det svenska skeppsbyggeriet till en målmedveten vetenskap.

Lilla ordboken

Sextant - från latinets sextans, "sjättedel", är ett instrument avsett för uppmätning av vinklar; används vid astronomiska och nautiska observationer.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

8 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.