På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Lots

Lots

Som lots arbetar du med att navigera fartyg genom svåra passager längs våra kuster och manövrera fartyg till och från hamn. Du hjälper också fartyg att navigera när det är dåligt väder. Det är lotsen som ansvarar för fartygets framfart och säkerheten i farleden men det är alltid hos befälhavaren det totala ansvaret ligger.

Du som är intresserad av det här yrket kanske också vill se flera yrkespresentationer - se gärna information om de andra "Sjöyrken".

Utbildning

Lotsar är ofta i grunden utbildade sjökapten, det vill säga har sjökaptensbehörighet och har hunnit skaffa sig praktisk erfarenhet av att jobba som befäl ombord på moderna fartyg. Under de första 6-12 månaderna genomgår de nyanställda lotsar en intern utbildning med individuell handledare.

Framtidsutsikter

Det finns ca 200 lotsar i Sverige idag (uppgift från juli 2019). Sjöfartsverket uppger att behövet att rekrytera nya lotsar är stort, bland annat på grund av pensionsavgångar. Sjöfartsverket håller också på att utveckla nya kombitjänster där du kan kombinera arbete som lots med att exempelvis arbeta på en isbrytare.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.