På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Sjöingenjör

Sjöingenjör

Har du stort intresse för maskin och underhåll och kan tänka dig att arbeta till sjöss under långa perioder, då kan yrket Sjöingenjör vara helt rätt yrke för dig.

En sjöingenjör, eller sjöfartsingenjör, underhåller och monterar fartygens olika maskindelar. Man spenderar mycket tid nere i maskinrummet och jobbar mycket med underhåll och montering. 

Behörigheten Sjöingenjör innebär att man kan vara anställd som Teknisk Chef (Chief Engineer), detta kan jämföras som Maskinavdelningens Kapten i ett hierarkiskt perspektiv.

För att bli 1:e fartygsingenjör krävs det bl a ca 12-18 månaders sjötid.

För att få ut "Chief-paper" krävs det att man har tjänstgjort som 1:e Fartygsingenjör i ca 18 månader.

2:e Fartygsingenjör är den lägsta maskinbefälet ombord och denne brukar ha jour och ansvara för drift av motorer och elkraft ombord.

1:e Fartygsingenjör är nästa steg i hierarkin ombord och denne ansvarar för underhållsarbetet  ombord och är arbetsledaren för Motormän och Fartygselektriker.

Utbildning

För att få ut sin examen som sjöingenjör ska man fullfölja den 4-åriga högskoleutbildningen från Chalmers eller Kalmars Sjöbefälshögskola. Alternativt kan man gå en 3-årig linje, om man har tidigare erfarenhet från sjön, vanligtvis på minst 12 månaders sjötid.

För behörighet till högskoleutbildningen måste man ha godkända betyg i bland annat gymnasiala kurser i Fysik 1a eller Fysik 1b1, men vid lågt söktryck kan man få dispens om man har godkänt betyg i Naturkunskap 2.

För att erhålla sin examen som Sjöingenjör krävs det att man fullgör 1-års praktik ute till sjöss under utbildningen. 

Som utbildad sjöingenjör kan man bl a söka till masterprogrammet Maritime Management, 120 hp (2 år på heltid), som ger fördjupade kunskaper för arbete inom den breda sjöfartsnäringen.

Arbetsplats

Utbildade sjöingenjörer har mycket goda förutsättningar att få olika jobb i land, bl a som Driftingenjör inom till exempelvis kraft-, tillverknings- och processindustrin. Även inom transport-, hamn- och rederiverksamhet finns många spännande arbeten för sjöingenjörer.

Lilla ordboken

Sextant - från latinets sextans = sjättedel, är ett instrument avsett för uppmätning av vinklar och som används vid astronomiska och nautiska observationer.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

1 Lediga jobb

M/S Viking Cinderella söker en vikarierande 2:e Fartygsingenjör

Arbetsgivare / Ort: Viking Line Skandinavien AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 3 månader – upp till 6 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 31 mars (2 månader 5 dagar kvar)
Publicerad: 2022-01-24
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet

Vill du jobba med den tekniska driften på Östersjöns enda renodlade kryssningsfartyg? Brinner du för utmaningar och ansvar? Då kan vi ha rollen för dig.

Vi söker Dig som har fartygsingenjörsexamen och behörighet för tjänsten (motsvarande svensk maskinbefäls­behörighet klass V). Erfarenhet av arbete som maskinbefäl på passagerar- eller roro-fartyg ses som meriterande.

Du är positiv, öppen, kommunikativ och ansvarstagande samt kan arbeta strukturerat och självständigt. Du har god organisations- och samarbetsförmåga, gillar utmaningar och kan arbeta i ett högt och varierande tempo såväl självständigt som i ett team. Du trivs med att lära och utvecklas och tycker det är kul att arbeta med att våra fartyg är trygga, välskötta och miljöanpassade.

En förutsättning för rollen är att du utan problem kan kommunicera på svenska i såväl tal som skrift. Engelska och övriga språkkunskaper är meriterande men säkerhetsspråket ombord är svenska.

Vi värdesätter att Du är kvalitetsmedveten, kundorienterad och resultatinriktad. Du har goda ledaregenskaper och förmåga att inspirera och engagera dina medarbetare att utföra ett gott kvalitets-, säkerhets- och miljöarbete.

Vi erbjuder en utmanande och stimulerande roll med möjligheter till personlig utveckling. Hos oss finner du en stabil arbetsgivare, som har varit verksam i rederibranschen i sextio år.

Tjänsten är i nuläget ett vikariat perioden april–september.

På eventuella frågor svarar Maskinchef Viking Cinderella: [email protected]

Rekryteringen sker löpande så vänte inte med att söka!

Arbetsgivare
Viking Line Skandinavien AB
Ansökan
Ansök senast 31 mars (2 månader 5 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.