På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Sjöingenjör

Sjöingenjör

Har du extremt stort intresse för "maskin och underhåll" och kan tänka dig vara "till sjöss" under långa perioder, kan yrket Sjöingenjör vara helt rätt yrke för dig!

Sjöingenjör - är ett av de så kaIIade Sjöyrken och är egentligen "namnet" på två saker:
- det är dels en teoretisk Högskoleutbildning/Examen
och samtidigt
- en "behörighet" som man kan få efter minst 3 års sjötid.

En sjöingenjör, eller som hen också kallas för - sjöfartsingenjör, underhåller och monterar fartygens olika maskindelar. Hen spenderar mycket tid nere i maskinrummet och jobbar väldigt mycket med underhåll och montering. 

Behörigheten Sjöingenjör innebär att man kan vara anställd som Teknisk Chef (Chief Engineer), detta kan jämföras som Maskinavdelningens "Kapten" i ett hierakiskt perspektiv.

Fartygsingenjör är den titeln man brukar ha ombord, likt däcksbefälens "Styrman" (som också är utbildade "Sjökaptener"). En annan titel som förekommer är "2:e maskinist/Fartygsingengör".

För att bli 1:e fartygsingengör krävs det bl.a cirka 12-18 månaders sjötid.

För att få ut "Chief-paper" krävs det att man har tjänstgjort som 1:e Fartygsingengör i ca 18 månader.

Andre Fartygsingenjör är den lägsta maskinbefälet ombord och hen brukar ha jour och ansvara för drift av motorer och elkraft ombord.

Förste Fartygsingenjör är nästa steg i hierarkin ombord och hen ansvarar för underhållsarbetet och dyIikt ombord och är arbetsledaren för Motormän och Fartygsselektriker osv. Men på en del större båtar finns det en "El-ingenjör" anställd som är chef för fartygselektriker/na, viIket förekommer i första hand på större färjor som transporterar tusentals passagerare ombord.

Utbildning

För att få ut sin examen som sjöingengör ska man fullfölja den 4-åriga högskoleutbildningen från Chalmers (tekniska högskolan i Göteborg) eller Kalmars Sjöbefälshögskola (Linnéuniversitetet). Alternativt kan man gå en 3-årig linje, om man har erfarenhet från sjön sedan innan, vanligtvis på minst 12 månaders sjötid (kan dock krävas längre sjötid, ex. 22 månader). 

ang. behörighet inför Utbildningar till sjöingenjör: För sjöingenjör gäller för behörighet till högskoleutbildningen ha godkända betyg i bland annat gymnasiala kurser i Fysik 1a (eller Fysik 1b1) men vid lågt söktryck kan man få dispens om man har godkänt betyg i Naturkunskap 2.
Utbildningen går i första hand ut på att man ska jobba som maskinist ute till sjöss. Viktigt att ha i åtanke är att för att erhålla sin examen som Sjöingenjör krävs det att man fullgör 1-års praktik ute till sjöss under utbildningen. 

Påbyggnadsutbildning
Som utbildad sjöingenjör kan man bl a välja söka till masterprogrammet Maritime Management, 120 hp (2 år på heltid), som ger fördjupade kunskaper för arbete inom den breda sjöfartsnäringen.

Jobba som Sjöingenjör i land
Utbildade sjöingenjörer har mycket goda förutsättningar att få olika jobb "i land", bl a som Driftingenjör inom till exempelvis kraft-, tillverknings- och processindustrin. Även inom transport-, hamn- och rederiverksamhet finns många spännande arbeten för sjöingenjörer.

Lilla ordboken

Sextant - från latinets sextans, "sjättedel", är ett instrument avsett för uppmätning av vinklar; används vid astronomiska och nautiska observationer.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.