Maskinpersonal arbetar med maskinernas skötsel och passning samt utför underhålls- och rengöringsarbeten inom sjöfarten.
Arbetsuppgifterna kan variera lite beroende på vilket rederi man jobbar för och vilken typ av fartyg man är anställd på. Motormannen sköter till exempel underhållet av huvud- och hjälpmaskineriet och annan teknisk utrustning, kontrollerar, smörjer och byter ut reservdelar samt gör andra reparationer.
I arbetet används olika handverktyg och maskiner. Bland annat kan driften av maskinen och delar av underhållet övervakas och styras med hjälp av datorer. Städning och annat underhållsarbete i maskinrummet faller också på motormannens lott.
Arbetsmiljön ombord på ett fartyg är speciell på flera sätt. I maskinrummet är det varmt och det bullrar och vibrerar. Sjögången ger upphov till rullning.
En motorman jobbar oftast dagtid i pass på mellan åtta och tio timmar. Det kan också förekomma jourtjänstgöring. Ofta är arbetsperioderna uppdelade så att en period av arbete ombord på fartygen följs av en lika lång period av ledighet.
Fartygsreparatören sköter främst sådana reparationer som kräver verkstadsmekaniskt kunnande. Inredningsreparatören arbetar med reparationer på passagerarfärjor.
Fartygselektrikern har på vissa större fartyg hand om elsystemet och den eltekniska utrustningen.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Utbildning till maskinpersonal ges genom gymnasieskolans sjörfartsutbildning, som är ett av de riksrekryterande program med egna examensmål. Utbildningen ges idag på ett fåtal gymnasieskolor i Sverige. Efter den 3-åriga utbildningen kan man bli anställd som vaktgående maskinpersonal, som är en typ av lärlingstjänst.
När man har genomgått 12-månaders maskinrumstjänstgöring i befattningen som vaktgående maskinpersonal, är man färdigutbildad och kan få arbete som befaren maskinpersonal (tidigare motorman).
Att tänka på
Fartygsbesättning är hemifrån långa perioder, men nu i modern tid har man väldigt bra kommunikationsmöjligheter med familj och vänner iland.
Länktips
- transportstyrelsen.se - frågor och svar om Fartyg
- transportstyrelsen.se - om Läkarintyg för sjöfolk
- Arbetsmiljöarbete - om Medicinska kontroller i arbetslivet
- Arbetsförmedlingen Sjöfart
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret