Sjökapten
Spela filmen

Sjökapten

Vill du jobba till sjöss? Kan du tänka dig att ha ansvar för besättning, last och passagerare på ett fartyg? Då kan Sjökapten eller skeppare vara ett yrke för dig! 

Som sjökapten är du chef med personalansvar för besättning och har övergripande ansvar för fartyget, passagerare och last. Arbetet som sjökapten innebär att du kan vara borta från hemorten under långa perioder.

Fartygsbefäl / Befälhavare är den högsta behörigheten på ett fartyg.

Sjökaptenen är arbetsledare och ser till att fartyg förs fram och navigeras på ett säkert sätt. Arbetsuppgifterna varierar beroende på fartyg, besättning och vilken last fartyget har. Sjökapten har även många administrativa uppgifter, delegerar ansvar och fattar beslut.

En sjökaptens viktigaste arbetsuppgift är att se till att fartyget framförs och navigeras på ett säkert sätt, men man ansvarar också för att fartyget är i sjövärdigt skick, vilket bland annat innebär att fartyget är lastat och bemannat enligt de aktuella säkerhetsbestämmelserna.

Som sjökapten kan det innebära att du bor och arbetar ombord på fartyget under långa sammanhängande perioder. Det gäller att respektera och komma överens med de andra i besättningen. Ibland kan personalstyrkan på ett stort fartyg bestå av flera tusen personer.

Sjökaptens arbetstider är oftast ordnade efter principen om att man är till sjöss lika länge som man är ledig i land. På de oceangående fartygen kan det handla om flera månader i sträck. Det vanligaste är dock perioder på fyra till sex veckor till sjöss. 

Utbildning

Sjökaptensexamen, finns på Chalmers och Linnéuniversitetet. Programmet innefattar teoretiska studier parallellt med längre perioder av arbetsplatsförlagd utbildning till sjöss. Utbildningen är därför fyra år (180 hp + 75 hp arbetsplatsförlagd utbildning)?.

För att kunna arbeta eller praktisera utomlands krävs ofta visum för aktuella länder.

Man behöver skaffa sig Läkarintyg för sjöfolk. Vidareutbildningar ges under anställning.

Framtidsutsikter

Som sjökapten kan du söka arbete över hela världen. Väljer man att gå i land finns det möjlighet till att få arbete som hamnadministratör, lots, försäkringsrådgivare eller skeppsmäklare alternativt skeppsklarerare eller tjänsteman på ett rederi.

Andra områden där en f d sjökapten kan arbeta är skolor eller myndigheter med anknytning till sjöfart.

Personliga egenskaper

Vilka egenskaper behöver du ha för att kunna arbeta som Sjökapten?
Du behöver vara handlingskraftig, kommunikativ, analytisk, ordningsam, stresstålig, fokuserad och behålla lugnet i oförutsedda situationer.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  15 Lediga jobb som sjökapten

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.