På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Sjökapten
Spela filmen

Sjökapten

Vill du jobba till sjöss? Kan du tänka dig att ha ansvar för besättning, last och passagerare på ett fartyg? Då kan Sjökapten eller skeppare vara ett yrke för dig! 

Som sjökapten är du chef med personalansvar för besättning och har övergripande ansvar för fartyget, passagerare och last. Arbetet som sjökapten innebär att du kan vara borta från hemorten under långa perioder.

Fartygsbefäl / Befälhavare är den högsta behörigheten på ett fartyg.

Sjökaptenen är arbetsledare och ser till att fartyg förs fram och navigeras på ett säkert sätt. Arbetsuppgifterna varierar beroende på fartyg, besättning och vilken last fartyget har. Sjökapten har även många administrativa uppgifter, delegerar ansvar och fattar beslut.

En sjökaptens viktigaste arbetsuppgift är att se till att fartyget framförs och navigeras på ett säkert sätt, men man ansvarar också för att fartyget är i sjövärdigt skick, vilket bland annat innebär att fartyget är lastat och bemannat enligt de aktuella säkerhetsbestämmelserna.

Som sjökapten kan det innebära att du bor och arbetar ombord på fartyget under långa sammanhängande perioder. Det gäller att respektera och komma överens med de andra i besättningen. Ibland kan personalstyrkan på ett stort fartyg bestå av flera tusen personer.

Sjökaptens arbetstider är oftast ordnade efter principen om att man är till sjöss lika länge som man är ledig i land. På de oceangående fartygen kan det handla om flera månader i sträck. Det vanligaste är dock perioder på fyra till sex veckor till sjöss. 

Utbildning

Sjökaptensexamen, finns på Chalmers och Linnéuniversitetet. Programmet innefattar teoretiska studier parallellt med längre perioder av arbetsplatsförlagd utbildning till sjöss. Utbildningen är därför fyra år (180 hp + 75 hp arbetsplatsförlagd utbildning)?.

För att kunna arbeta eller praktisera utomlands krävs ofta visum för aktuella länder.

Man behöver skaffa sig Läkarintyg för sjöfolk. Vidareutbildningar ges under anställning.

Framtidsutsikter

Som sjökapten kan du söka arbete över hela världen. Väljer man att gå i land finns det möjlighet till att få arbete som hamnadministratör, lots, försäkringsrådgivare eller skeppsmäklare alternativt skeppsklarerare eller tjänsteman på ett rederi.

Andra områden där en f d sjökapten kan arbeta är skolor eller myndigheter med anknytning till sjöfart.

Personliga egenskaper

Vilka egenskaper behöver du ha för att kunna arbeta som Sjökapten?
Du behöver vara handlingskraftig, kommunikativ, analytisk, ordningsam, stresstålig, fokuserad och behålla lugnet i oförutsedda situationer.

Visa mer
Visa mindre

6 Lediga jobb

Inspektör

Arbetsgivare / Ort: Independent Inspection Services AB / GÖTEBORG
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 5 juli (15 dagar kvar)
Publicerad: 2021-06-07
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Färdigheter
Meriterande
 • Provtagning
 • industri

Om jobbet
IIS AB är ett oberoende inspektionsbolag som utför kvantitets- och kvalitetsinspektioner på bränslen och kemikalier. Våra kunder är primärt de stora oljebolagen, oljetraders etc. Vi söker nu en inspektör till vår verksamhet i Göteborg Som inspektör kommer du att utföra opartisk kvantitetsinspektion inom petroleum,spannmål och fasta bränslen. I arbetsuppgifterna ingår även provtagning, tankinspektioner, mätningar och beräkningar samt avrappoertingar på svenska/engelska Utbildning/Erfarenhet: Vi söker dig med en bakgrund inom energi-eller industribranschen.Tidigare erfarenhet från oljeindustrin, inspektionsbranschen eller utbildning inom sjöfart anses meriterande. Den person vi söker: - måste ha ordningssinne, då vi ställer höga krav på noggrannhet, samt vara metodisk och strukturerad. - är stresstålig och flexibel och kan arbeta på oregelbundna tider - kan förstå och uttrycka sig i tal och skrift, både på svenska och engelska. - är öppen och positiv. Rekrytering sker fortlöpande, tjänsten kan komma att tillsättas innan sista publiceringsdag. Välkommen med din ansökan!
Arbetsgivare
Independent Inspection Services AB
Brännoljegatan 2
41834 GÖTEBORG
Tel: 031-7266821
E-post: [email protected]
Ansökan
Ansök senast 5 juli (15 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Fartygsbefäl i skärgårdstrafik

Arbetsgivare / Ort: Gunnars Båtturer AB / Dyrön
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 3 - 6 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 9 juli (19 dagar kvar)
Publicerad: 2021-06-09
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Befälhavare

Om jobbet

Gunnars Båtturer har bedrivit färjetrafik i Bohuslän i över 40 år. Verksamheten utgörs av både reguljärtrafik för Västtrafik, skoltrafik till öarna i Kungälvs kommun samt chartertrafik kring primärt Marstrand, Tjörn och Stenungsund.

Nu söker vi dig som vill arbeta som befälhavare och bli en del av vårat team. Tillsammans utvecklar vi verksamheten för att matcha våra kunders och gästers önskemål och behov. Du behöver behörighet fartygsbefäl klass 8 eller högre, maskinbefäl klass 8 examen samt läkarintyg för sjöfolk. Utbildning i gällande säkerhet/basic safety krävs. Därtill tycker du om att möta människor och att hjälpa våra gäster ombord och iland med det de efterfrågar.

Bor du i närheten av Dyrön är det ett plus men vi anpassar arbetet så det går att pendla.

Vi erbjuder i första hand ett vikariat för att ersätta en föräldraledighet under september - december men med goda möjligheter till fortsatt tillsvidaretjänst. Tjänsten är heltid med helgtjänstgöring var tredje helg. Vi följer branschavtal för skärgårdstrafik i vårat område.

Varmt välkommen önskar vi på Gunnars Båtturer

Arbetsgivare
Gunnars Båtturer AB
Fiskeviksvägen 4
47143 Dyrön
Hemsida: www.gunnarsbatturer.com
Ansökan
Ansök senast 9 juli (19 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Blidösundsbolaget- Befälhavare

Arbetsgivare / Ort: Transdev Sverige AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 3 - 6 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 10 juli (20 dagar kvar)
Publicerad: 2021-01-21
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Befälhavare

Om jobbet
Vi erbjuder en attraktiv arbetsplats med stora karriärmöjligheter. För att trivas ombord på våra fartyg söker vi nu dig som är social och serviceinriktad som trivs med att möta våra resenärer, vara behjälplig samt vara bolagets ansikte utåt. Vi söker dig som: - Är Sjökapten eller Befälhavare - Är prestigelös, ödmjuk och flexibel - Som vill arbeta i ett expansivt rederi med 37 fartyg - Brinner för att göra det lilla extra och ge den bästa servicen till våra resenärer - Trivs i en roll där dina initiativ och positiva inställning får utvecklas - Där du är högst involverad i den tekniska och operativa utvecklingen ombord - Är både självständig och trivs med att samarbeta Som befälhavare på våra passagerarfartyg skall du förutom att framföra och manövrera fartyget säkert även arbetsleda din besättning på mellan två till elva man. Vi förutsätter att du arbetar aktivt med rederiets ISM. Som befälhavare är du rederiets företrädare ombord. Kvalifikationer: - Befälsbehörighet om minst Fartygsbefäl klass VI inre fart - CCM - Radiobehörighet - Grundläggande säkerhet inre fart - Friskintyg för sjöfolk - Maskinbefäl-examen Meriterande är om du har: - Intresse och kompetens inom teknik, säkerhet och nautik - Tidigare erfarenheter av charter- och skärgårdstrafik och/eller erfarenhet av linjetrafik - Lokalkännedom i Stockholms Skärgård och Mälaren - Utbildning eller erfarenhet av ledarskap - Fallenhet för Administration, dokumentering och struktur Vi erbjuder: - En säsongsanställning alternativt extra med start april-juni t.o.m. augusti-september, chans till förlängning - Lön enligt kollektivavtal med Sjöbefälsföreningen - En härlig arbetsplats, med god stämning på ett modernt rederi som hela tiden strävar framåt - Blidösundsbolagets tjänstekort som berättigar dig rabatter inom bolaget - Relevant inskolning och utbildning för tjänsten Urval och intervjuer sker löpande och tjänsterna kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdag så tveka inte på att skicka in din ansökan redan idag! Observera att vi inte har möjlighet att återkoppla till alla sökande. Blidösundsbolaget är en del av den internationellt verksamma koncernen Transdev. Transdev är ett företag med uttalat ambition att vara ett trafikföretag som driver utvecklingen i branschen och arbetar aktivt med hållbara lösningar för att öka kollektivtrafiken. Blidösundsbolaget bedriver passagerartrafik i hela Stockholms Skärgård samt i Mälaren. Många fartyg går i linjetrafik för Waxholmsbolaget, SL och andra i charter- och nöjestrafik. De fartyg som har café eller restaurang ombord drivs i Blidösundsbolaget egna regi. Sammantaget kan vi stoltsera med 37 fartyg och stora möjligheter för vår personal att nå högre höjder inom sin yrkeskategori.
Arbetsgivare
Transdev Sverige AB
Hemsida: https://www.transdev.se/
Ansökan
Ansök senast 10 juli (20 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Styrsöbolaget - Säsongsanställd Befälhavare

Arbetsgivare / Ort: Transdev Sverige AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 11 dagar - 3 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 18 juli (28 dagar kvar)
Publicerad: 2021-01-29
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Befälhavare

Om jobbet
Befälhavare med resenären i fokus I arbetet som befälhavare ställer vi höga krav på säkerhet, drift samt båtens skötsel. Du skall kunna framföra båten på ett säkert sätt och du har det yttersta ansvaret för allt som händer med och ombord på båten. Som befälhavare är du arbetsledare för besättningen ombord. Det är viktigt att du är serviceinriktad och alltid sätter fartygets säkerhet samt kundens bästa i fokus. Arbetet innefattar även delaktighet i fartygets skötsel. Välkommen att fortsätta din resa med oss! För oss är resan lika viktig som målet och vi söker dig som delar vår ambition om en framtid med säkra och miljömedvetna lösningar. Det här erbjuder vi Fullt ansvar ombord - Som befälhavare har du helhetsansvaret för allt som händer ombord och trivs med det. Professionell utveckling - Vi uppmuntrar alla våra anställda att fortsätta utvecklas inom och utanför sina yrkesroller. Som befälhavare hos oss får du chansen att utveckla ditt ledarskap, lära dig köra miljövänligt och fortbilda dig för att bli ännu bättre i ditt yrke - och därigenom bidra till att hela verksamheten utvecklas. Teamkänsla - Våra medarbetare framhåller ofta den goda stämningen som präglar arbetet ombord. Då besättningen är relativt liten har vi en stark teamkänsla och som befälhavare får du en viktig roll i att upprätthålla denna positiva anda. Och det bästa av allt! Jobba till sjöss - sov hemma! Är detta du? För att lyckas i tjänsten är du en person med god ledarförmåga. Du tycker att säkerheten är viktigast, men har också en utpräglad servicekänsla. Som person är du duktig på att leda andra på ett föredömligt sätt och kan fatta beslut även i pressade situationer. Du är samarbetsorienterad, har ett högt säkerhetstänkande och är ansvarstagande. Det är också viktigt att du tycker om att arbeta självständigt och trivs med att uppnå resultat. Ditt ansvar och arbetsuppgifter - Du ansvarar för fartygets, passagerarnas samt besättningens säkerhet ombord - Du ansvarar för att gällande tidtabeller följs på ett säkert sätt - Du är arbetsledare för övrig besättning och har ansvar för arbetsmiljön ombord vilket innefattar både fysisk och psykosocial arbetsmiljö - Du har ansvar för fartygets maskinskötsel, såsom daglig service, inspektion och funktion Behörigheter och certifikat Krav: - Fartygsbefälsbehörighet lägst kl VI - Radiocertifikat, lägst SRC - Examen maskinbefälsexamen kl VIII (endast examen krävs, ej behörighet) - Meriterande: - CCM behörighet (krishantering) - Utbildning i grundläggande säkerhet / Basic Safety Om du inte uppfyller krav på krishantering eller utbildning i grundläggande säkerhet är du välkommen med din ansökan ändå. Rederiet kan stå för vissa utbildningskostnader under förutsättning att du tar anställning en hel sommarsäsong. Sommarsäsongen är vecka 23-34 och du behöver även vara tillgänglig för introduktion och förtrogenhetsutbildning under april och maj. Urvalet sker löpande och vi vill gärna ha din ansökan så snart som möjligt, dock senast den 7:e mars. Mer information om tjänsten finner du på Styrsöbolagets hemsida: www.styrsobolaget.se/jobb (http://www.styrsobolaget.se/jobb) Om du har frågor om tjänsten är du välkommen att kontakta Fredrik Helm - 031- 69 64 17 eller Johan Bonander - 031- 69 64 08 [email protected] eller [email protected] Vi tar inte emot ansökningar via e-post. Besök oss gärna på Facebook (https://www.facebook.com/jobbapastyrsobolaget/) samt LinkedIn (https://www.linkedin.com/company/styrsobolaget) Transdev och Styrsöbolaget strävar efter en jämn köns- och åldersfördelning samt ökad mångfald. Bra att veta: Vi tillhandahåller inga bostäder för längre vistelse. I rekryteringsprocessen hos Styrsöbolaget använder vi oss av webbaserade urvalstest. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser. Välkommen med din ansökan!
Arbetsgivare
Transdev Sverige AB
Hemsida: https://www.transdev.se/
Ansökan
Ansök senast 18 juli (28 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Befälhavare Stockholms Skärgård

Arbetsgivare / Ort: Polena Rederi AB / STOCKHOLM
Omfattning / Varaktighet:
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 31 juli (1 månad 11 dagar kvar)
Publicerad: 2021-06-15
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Befälhavare

Färdigheter
Krav
 • Fartygsbefäl klass VI
 • inre fart (behörighet)
Meriterande
 • Krishantering
 • Läkarintyg för sjöfolk
 • Basic safety training

Språk
Krav
 • Svenska
Meriterande
 • Engelska

Om jobbet

Befälhavare sökes till restaurangbåten M/S Vindhem för extraanställning 2021. Anställningen kan eventuellt, om restriktionerna avseende Corona lyfts i september, övergå i en säsongsanställning

Erfarenhet av arbete som befälhavare i skärgården är helt nödvändig. M/S Vindhems avgångar är främst förlagda kvällstid.

Generella tekniska kunskaper är meriterande. På ett mindre fartyg är det bra om man kan lite av varje.

Ombord arbetar upp till 30 personer samtidigt och det är viktigt att man kan komma överens med övrig besättning på en ganska begränsad yta. Om man uppskattar att umgås med andra människor, personal och gäster så är M/S Vindhem rätt arbetsplats.

Vi försöker anställa människor i varierande åldrar och varierande ursprung då vår erfarenhet visar att detta ger en mer levande arbetsplats.

I arbetsuppgifterna ingår förtöjningsarbete, uppstart av maskiner, framförande av fartyget samt säkerhetsarbete och en del administrativa uppgifter. Om intresse finns så ges också möjlighet att delta i underhållsarbete i början och slutet av säsongen.

Arbetstiden görs upp i samråd med befintlig befälhavare.

OBS! Tjänsten tillsätts löpande.

Arbetsgivare
Polena Rederi AB
Skeppsbrons Kajplatser 101
11230 STOCKHOLM
Hemsida: www.vindhem.com
Ansökan
Ansök senast 31 juli (1 månad 11 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.