På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Motorman
Spela filmen

Motorman

Matroser har diverse olika arbetsuppgifter. Som matros arbetar du med fartygets underhåll och arbetsuppgifter kan vara att måla, smörja, reparera och hålla rent. Matrosen hanterar trossar, håller utkik från bryggan och går säkerhetsrundor.

Matroser är med och hjälper till vid lastning och lossning och kontrollerar surrningen av lasten samt sköter till exempel kontrollen av fartygets kranar och truckar.

Sammanfattningsvis kan man säga att matroser arbetar med underhållet av fartyget och med reparationer av maskiner och annan utrustning. Matroser arbetar också på bryggan, där fartyget navigeras och styrs.

Utbildning

För att kunna arbeta som motorman/matros på frigående färjor behöver du behörighet och minst maskinistexamen / maskinbefäl klass VIII-examen.

Du ska ha minst 18 månaders sjöpraktik på däck eller i maskin, alternativt gymnasieskolans energiprogram för matros / motorman, Crowdutbildning samt giltigt fyraårigt läkarintyg avseende syn- och hörselförmåga.

Minimiålder är 20 år i samtliga befälhavartjänster.

Kunskaper i AMOS är meriterande i samtliga befattningar.

Handlar det om att arbeta på vägfärjor så är det Trafikverket man vänder sig till för information. Är det kryssningsfärjor, är det Sjöfartshögskolan man kontaktar.

Historisk tillbakablick

Fredrik Henric af Chapman (1721-1808, adlad 1772) var varvschef på örlogsvarvet i Karlskrona och sin tids störste representant för skeppsbyggarkonsten. Han kombinerade en konstnärlig begåvning med teoretiska kunskaper och hårt arbete, som utvecklade det svenska skeppsbyggeriet till en målmedveten vetenskap.

Visa mer
Visa mindre

7 Lediga jobb

Befälhavare lindriven färja Adelsöleden, vikariat

Arbetsgivare / Ort: Trafikverket
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-07-12
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Fartygsbefäl

Om jobbet

Som medarbetare på Trafikverket är du med och underlättar vardagen för invånare och företagare i hela Sverige. Det gör du genom att vara med och bidra till framtidens infrastruktur.

Befälhavare lindriven färja Adelsöleden, vikariat

Arbetsuppgifter

Brinner du som vi för en säker och miljövänlig sjöfart? Är du en initiativtagande, öppen och kommunikativ person med hög grad av servicekänsla? Vi söker nu engagerad personal till en av våra gula vägfärjor - var med och gör Sverige närmare.

Just nu söker vi Befälhavare lindriven färja till ett vikariat på Adelsöleden i Mälaren.

I tjänsten ingår sedvanliga befälhavaruppgifter. Som befälhavare har du rapporteringsansvar vid bland annat eventuella tillbud, olyckor och andra avvikelser. Du ansvarar dessutom för att färjan är i sjövärdigt skick och är behörigt bemannad.

Våra lindrivna färjor har enmansbesättning vilket ställer höga krav på självständighet och initiativtagande. Du ser vad som behöver göras och agerar därefter. Ombord på färjan är du dessutom vårt ansikte utåt och det förutsätter att du har en hög grad av servicekänsla.

Övrig information

I denna rekrytering används webbaserade tester som en del i urvalet.

Kvalifikationer

Vi söker dig som

 • har fartygsbefäl klass VIII, maskinist B-examen alternativt maskinbefäl klass VIII
 • har giltig specialbehörighet i krishantering (CCM ) enligt STCW Manila
 • har gått grundläggande säkerhetsutbildning (basic training) enligt STCW Manila
 • har utbildning i passagerarsäkerhet (crowd management)
 • har giltigt läkarintyg för sjöfolk med däckstjänstgöring, lägst inre fart

Det är meriterande om du

 • har ADR-utbildning
 • har högre behörigheter/utbildning eller annan erfarenhet som vi bedömer relevant
 • har erfarenhet av arbete på vägfärjor
 • har datorvana
 • har erfarenhet av underhållssystem såsom AMOS

Ansökan

De frågor som du får besvara när du skickar in din ansökan kommer att ligga till grund för det första urvalet vi gör. 

Som sökande till Trafikverket kan du eventuellt behöva gå igenom en säkerhetsprövning. Den innehåller säkerhetsprövningssamtal och registerkontroll innan anställning, om tjänsten är placerad i säkerhetsklass. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap för säkerhetsklassade tjänster.

Som anställd i Trafikverket kan du komma att bli krigsplacerad utifrån totalförsvarets behov.

På Trafikverkets färjerederi är du med och bidrar till att 22 miljoner personresor och 13 miljoner fordonstransporter varje år sker så effektivt, hållbart och säkert som möjligt. Trafikverkets färjerederi är Sveriges största rederi med runt 70 vägfärjor som trafikerar över 40 färjeleder. När vattnet fryser i de norra delarna av vårt land ansvarar vi även för drift och underhåll av isvägar.

På Trafikverket jobbar vi med att göra Sverige närmare. Vi tror på att en förening av olika erfarenheter, bakgrunder och perspektiv är den bästa grunden för att bygga en arbetsplats fri från diskriminering och en miljö där alla trivs och gör sitt bästa. Vi tror på mångfald där den gemensamma nämnaren är pålitlighet, engagemang och mod. För det är så vi bäst representerar vårt samhälle.

Arbetsgivare
Trafikverket
Hemsida: www.trafikverket.se
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE

OljOla Shipping AB söker Överstyrman

Arbetsgivare / Ort: Oleum AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 25 augusti (23 dagar kvar)
Publicerad: 2021-07-13
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Färdigheter
Krav
 • GOC-behörighet
 • Oljebehörighet
 • Fartygsbefäl klass II (behörighet)
 • Bridge resource management (BRM)
 • Basic training
 • Räddningsfarkoster och beredskapsbåtar
 • ECDIS
 • Advanced fire fighting
 • Bridge team management (BTM)
 • Medical care
 • Medical first aid
 • Sjöfartsskydd

Om jobbet
OljOla Shipping är ett litet men slagkraftigt bolag. Vi föredrar att jobba och leverera. Vi opererar idag tre bunkerfartyg. Parallellt så har vi nyligen ingått avtal om att ansvara för bemanning och teknisk drift av den oljeterminal som byggs i Fredrikshamn. Vi är i ett riktigt spännande skede och vi behöver en stark besättning och landorganisation. Vi letar efter en överstyrman som trivs med tät kontakt med rederiet, som tar väl hand om sin omgivning och som älskar fartygsmanövrering. Vi gör i snitt runt 4 till 5 lastoperationer per dag vilket innebär en hel del ankomster och avgångar. Vi prioriterar högt säkerhetstänk och utmanar oss själva dagligen för att förbättra arbetsmiljön och säkerheten på vår arbetsplats. Alla inom organisationen har ett personligt ansvar att bidra till en god utveckling i detta avseende. Som överstyrman har du möjligheten att ta stor del i vårt arbetsmiljö- och säkerhetsarbete. Som bolag och människor föredrar vi korta kommunikationsvägar, ett tydligt engagemang och omsorg för fartyg, arbetsplatsen så väl som personer runt omkring oss. Det är oerhört viktigt för oss att sammanhållningen prioriteras. Du har alltid tillgång till ledningen så väl som den landbaserad organisationen. Vi är alltid redo att bistå med den hjälp som behövs och vi drar oss inte för att lägga oss i den dagliga driften ombord, snarare tvärtom. Vi har idag en grym besättning, en alldeles utomordentlig grupp. Vi hoppas att du vill vara med och att ytterligare förstärka denna grupp och vårt bolag. Behörighetskrav Överstyrman: . FB Klass II . GMDSS GOC . ECIDS . BTM / BRM . Advance Training - Oil . Medical Care . Basic Training . Advance Fire Fighting . Proficiency in Survival Craft and Rescue Boat . Advance Fire Fighting . Medical first aid . Designated security duties För mer information vänligen kontakta: Tom Nilsson OljOla Shipping AB [email protected] +46 735 03 07 66 Du är varmt välkommen att besöka vår hemsida www.oljola.se för mer information.
Arbetsgivare
Oleum AB
Tel: 031970829
E-post: [email protected]
Ansökan
Ansök senast 25 augusti (23 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

OljOla Shipping AB söker Maskinist/Motorman till M/T Vingaren

Arbetsgivare / Ort: Oleum AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 25 augusti (23 dagar kvar)
Publicerad: 2021-07-13
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Färdigheter
Meriterande
 • Maskinbefäl klass III (behörighet)
 • Maskinbefäl klass IV (behörighet)
 • Maskinbefäl klass V (behörighet)
 • Oljebehörighet
 • Behörighet för Befaren maskinpersonal
 • Behörighet för Vaktgående maskinpersonal
 • Fast rescue boats
 • Medical first aid
 • Räddningsfarkoster och beredskapsbåtar
 • Sjöfartsskydd
 • Tankermancertifikat

Om jobbet
OljOla Shipping är ett litet men slagkraftigt bolag. Vi föredrar att jobba och leverera. Vi opererar idag tre bunkerfartyg. Parallellt så har vi nyligen ingått avtal om att ansvara för bemanning och teknisk drift av den oljeterminal som byggs i Fredrikshamn. Vi är i ett riktigt spännande skede och vi behöver en stark besättning och landorganisation. Vi letar efter en maskinist eller motorman som trivs med tät kontakt med rederiet, som tar väl hand om sin omgivning och som älskar det tekniska. Vi söker dig som just gått ut befälsskolan eller som kanske fastnat och vill ta ett nytt steg i karriären. Du kommer arbeta ombord på vårt nybygge Vingaren tillsammans med våra härliga Tekniska Chefer. Det är en god möjlighet att sätta sig in i ny teknik och skapa sig erfarenhet för framtiden. Vi prioriterar högt säkerhetstänk och utmanar oss själva dagligen för att förbättra arbetsmiljön och säkerheten på vår arbetsplats. Alla inom organisationen har ett personligt ansvar att bidra till en god utveckling i detta avseende. Som bolag och människor föredrar vi korta kommunikationsvägar, ett tydligt engagemang och omsorg för fartyg, arbetsplatsen så väl som personer runt omkring oss. Det är oerhört viktigt för oss att sammanhållningen prioriteras. Du har alltid tillgång till ledningen så väl som den landbaserad organisationen. Vi är alltid redo att bistå med den hjälp som behövs och vi drar oss inte för att lägga oss i den dagliga driften ombord, snarare tvärtom. Vi har idag en grym besättning, en alldeles utomordentlig grupp. Vi hoppas att du vill vara med och att ytterligare förstärka denna grupp och vårt bolag. Behörighetskrav Maskinist / Motorman: . MB Klass II, III, IV eller V; eller . Befaren eller vaktgående maskinpersonal . Basic Training in Oil and Chemical . Medical first aid . Basic Training . Advance Fire Fighting . Proficiency in Survival Craft and Rescue Boat . Designatet security duties . Advance Training - Oil För mer information vänligen kontakta: Tom Nilsson OljOla Shipping AB [email protected] +46 735 03 07 66 Du är varmt välkommen att besöka vår hemsida www.oljola.se för mer information.
Arbetsgivare
Oleum AB
Tel: 031970829
E-post: [email protected]
Ansökan
Ansök senast 25 augusti (23 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

HSEQ-koordinator

Arbetsgivare / Ort: Sjöfartsverket
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 29 augusti (27 dagar kvar)
Publicerad: 2021-06-23
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Fartygsbefäl

Om jobbet
Sveriges vackraste arbetsplats söker en HSEQ-koordinator med placering i Norrköping Rederiet, en viktig del i Sjöfartsverket Rederiet har redaransvaret för Sjöfartsverkets fartyg och ansvar för att förvaltningen av fartygen är effektiv. Rederiet är uppdelat i Tekniska enheten samt Affärsområde Isbrytning.  Affärsområde Isbrytning ansvarar för att upprätthålla vintersjöfarten i Sverige genom isbrytningsverksamheten. Affärsområde Isbrytning har även ansvaret för driften av Sjöfartsverkets större arbetsfartyg samt SLU:s undersökningsfartyg Svea.  Tekniska enheten ansvarar för ca 100 fartyg inom Sjöfartsverket, såsom lotsbåtar, farledsfartyg, sjömätningsfartyg och isbrytare, samt har tekniskt och personellt ansvar för Svea. Vi är i dagsläget åtta medarbetare på Tekniska enheten, rederiinspektörer med olika specialområden såsom skeppsbyggnad, maskin och el. Vi behöver nu förstärka Rederiet med en HSEQ-koordinator, med huvudsaklig kompetens inom det nautiska området, ISM och HSEQ, med placering i Norrköping på Rederiet Tekniska enheten.  Arbetsuppgifter Du kommer att arbeta med frågor som rör säkerhet, kvalitet, kompetens, utbildning, behörigheter, regler, arbetsmiljö på våra egna fartyg likväl som fartyg på managementuppdrag för externa kunder. Du kommer att hantera Sjöfartsverkets ISM genom daglig administration/uppdatering, utveckling och underhåll av systemet, sköta rapportering och hantering av avvikelser, utföra internaudit och ha en sammanhållande funktion gentemot fartygen. Du kommer att ha mycket kontakt med vårt klassningssällskap RINA. I ett uppstartskede kommer du att ansvara för den påbörjade digitaliseringen av befintligt ISM-system och att implementera detta ombord på de större fartygen. Du kommer även ansvara för och förvalta samt till viss del implementera ”ISM-light” för våra mindre fartyg, även det ett digitalt system.  I dina arbetsuppgifter ingår att bevaka och implementera förändringar till följd av nya föreskrifter och lagar, exempelvis via IMO eller Transportstyrelsen. Du kan även komma att ingå i ny- och ombyggnadsprojekt där din nautiska kompetens blir värdefull i frågor gällande exempelvis teknisk utrustning. Du kommer att ingå i Sjöfartsverkets fartygssäkerhetsråd, där frågor om säkerhetsnivå/standard på Sjöfartsverkets fartyg bereds för beslut. Till exempel handlar det om frågor som rör utrustning, behörigheter, utbildningsnivåer och säkerhetsbesättningsbeslut.  Arbetet innebär ett tätt samarbete med våra rederiinspektörer och fartygsledningar, såväl som med andra intressenter både internt och externt. Din placering är på vårt kontor i Norrköping, men tjänsten medför resor framförallt inom men också utom landet. Vem är du? Vi söker dig som uppfyller följande krav: -    Sjökaptensexamen, eller utbildning och erfarenhet som vi bedömer likvärdigt -    Goda kunskaper om och flera års erfarenhet av systematiskt sjösäkerhets- och miljöarbete -    God kunskap om nationella och internationella regelverk gällande fartygsdrift -    Erfarenhet av arbete med att upprätta och förvalta ISM-system -    Erfarenhet från arbete mot flaggstat och klassningsbolag  -    Van och bekväm i att skriva underlag, PM och andra dokument -    Talar och skriver obehindrat på såväl svenska som engelska -    B-körkort, manuellt växlat fordon Följande är meriterande: -    slutförd utbildning inom ISM-auditering  -    erfarenhet från och kunskap om mindre fartyg och dess utrustning Vi kommer att lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper. Rollen som Nautisk inspektör kräver att du fattar självständiga beslut varför du måste vara initiativtagande och självgående. Du är öppen för andra och har lätt för att samarbeta och skapa professionella relationer. Samarbetet internt och externt kräver förutom god förmåga till kommunikation, också förmåga till helhetsperspektiv på verksamhet såväl som kontroll på tillgångar. Egenskaper som strategisk och analytisk är även framgångsfaktorer för att utföra tjänsten med gott resultat. Befattningen är placerad i säkerhetsklass och en säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras innan beslut om anställning fattas. Du måste vara svensk medborgare, men får gärna ha utländsk bakgrund. Befattningen kan innebära krigsplacering vid Sjöfartsverket. Varför ska du välja Sjöfartsverket Sjöfartsverket är ett tjänsteproducerande affärsverk inom transportsektorn. Vår arbetsmiljö är unik och vårt uppdrag är unikt – Sveriges vackraste arbetsplats. Vårt uppdrag är att utveckla transport och sjöfart i linje med riksdagens och regeringens beslut. Vår affärsidé är att erbjuda effektiva sjövägar, moderna tjänster och maritimt partnerskap för tillväxt, konkurrenskraft och hållbar utveckling. Sjöfartsverket erbjuder en trivsam arbetsmiljö med goda möjligheter att förena arbetsliv och privatliv. Vi har en tydlig identitet och ett starkt varumärke. Vi är en utvecklingsinriktad organisation och arbetar ständigt för att utveckla våra medarbetare samt för att upprätthålla våra nöjda kunder. Är vi rätt organisation för dig är det en självklarhet för dig att agera på ett professionellt, öppet och engagerat sätt. Vårt arbete utgår från den statliga värdegrunden, vi  arbetar också aktivt för jämställdhet, mångfald och inkludering och ser det som en självklarhet att du delar vår uppfattning. Hur och när? Den här rekryteringen gäller en tillsvidareanställning som ska tillsättas snarast. Sjöfartsverket kan komma att tillämpa sex månaders provanställning.  Intervjuer kommer att ske via Skype 7-9 september 2021. Upplysningar: Chef Tekniska enheten Albert Hagander 010-478 74 22 eller [email protected] Fackliga företrädare:  Saco Jesper Svensson, ST-Sjöfart Tapani Hoffrén, Seko Bengt-Erik Johansson, samtliga kan nås via vår växel 0771-63 00 00.  Registrera din ansökan senast den 29 augusti 2021. Diarienummer: 21-02998 Sjöfartsverket gör kontinuerliga och aktiva val kring exponering och rekryteringsstöd i varje rekrytering. Vi undanber oss därför direktkontakt av annonsförsäljare, bemannings- och rekryteringsföretag.
Arbetsgivare
Sjöfartsverket
Hemsida: http://www.sjofartsverket.se/
Ansökan
Ansök senast 29 augusti (27 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Till vårt varv på Tjörn söker vi en Maskin- och rörtekniker

Arbetsgivare / Ort: Swede Ship Marine AB / Fagerfjäll
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 30 augusti (28 dagar kvar)
Publicerad: 2021-06-28
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Meriterande
 • Motorman
 • fartyg

Om jobbet

Maskin- och rörtekniker

Du kommer ingå i vårt team av Maskin- och rörtekniker. Arbetet innebär att arbeta med tillverkning och montage av fartygsdetaljer både vid nybyggnation samt reparationsobjekt. Arbete utförs efter såväl ritning, foton och muntliga instruktioner. Arbetet består av rörläggning, maskininstallation, installation av värme- och vattensystem, uppriktning av axelarrangemang och installation av propulsorer ombord på fartyg.

Kompetenskrav

Vi söker dig som arbetat med maskinsystem och har kunskap i rördragning. Då arbetet huvudsakligen utförs under tidspress och ofta i trånga utrymmen är personliga egenskaper som samarbetsförmåga, stresstålighet och noggrannhet helt avgörande. Du trivs när du får utveckla nya lösningar baserat på tidigare erfarenheter och du tycker om att jobba med flera projekt samtidigt. Då även självständiga uppdrag på annan ort kan förekomma är kunskap i engelska och även körkort B ett krav.

Då arbetets natur är flexibelt, är det meriterande om du har kunskap eller utbildning inom något av följande områden: svetsning av aluminium och rostfritt, bockning och lödning av rör, VVS-installationer, fartygsservice eller liknande.

Vårt erbjudande

Vi erbjuder en spännande roll i ett av få kvarvarande Svenska nybyggnadsvarv, där vi genom branschens mest krävande kunder ständigt måste utvecklas för att ligga i framkant.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.


Arbetsgivare
Swede Ship Marine AB
Varvsvägen 14
47198 Fagerfjäll
Hemsida: www.swedeship.se
Ansökan
Ansök senast 30 augusti (28 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.