Tips när du skriver CV

Tips när du skriver CV

Det är lätt att tänka att ett cv bara är en lista. Eller förväxla det med ett brev och skriva tre sidor. Här har du några handfasta tips på hur du gör ett snyggt, imponerande och lättläst cv som ger dig jobbet.

Foto eller inte?

Det är upp till dig själv om du vill ha en bild med i ansökan eller inte. Om du till exempel träffat någon på företaget tidigare kan det finnas en poäng med att de känner igen dig i din ansökan. Eller om det uttryckligen krävs i annonsen. I annat fall behöver du inte ha någon. Har du en, så se till att den är professionell. Inga Instagram från Mallorca!

Enkelt och överskådligt

Det är många som söker jobbet, så ett rörigt cv gör det bara svårare för dig. Gör det lätt för arbetsgivaren att hitta genom att ha tydliga rubriker och en bra struktur. Kontaktuppgifter placeras högst upp.

Skriv kort

Skriv kort vad du vill uppnå med jobbet du söker. Få det att märkas att du läst på om företaget.

Ge rätt intryck

Hela ditt cv – även din email-adress – ska visa att du tar det här med jobb på allvar. Gratismail som Gmail är inte fel, men skapa gärna ett konto med ditt för- och efternamn. Inget [email protected] alltså. Tänk på vara ärlig i ditt CV.

Börja med senaste jobbet

Skriv tidsperiod, din befattning, arbetsgivaren och kort om vad du gjorde. Om du vill kan du lägga till vilka erfarenheter du tagit med dig från jobbet. Lägg ditt nuvarande eller senast jobb överst i listan.

Senaste utbildningen först

Skriv tidsperiod, skola, utbildningens namn och eventuell profil eller inriktning. Kom ihåg att du inte måste lista allt du gjort eller läst – ibland finns det en poäng med att sortera lite. Lägg den utbildning du avslutade senast (eller pågående)  överst i listan.

Inte så mycket erfarenhet?

Gör en separat ruta och fyll på med andra jobb och uppdrag du haft. Alla erfarenheter kan vara bra, så inkludera självklart även sådant som du gjort utan att få betalt. Lägg gärna till ideellt arbete om du tränat yngre personer i någon idrott eller deltagit i något välgörande projekt/arbete.

Fritidsintressen

Skriv dina fritidsintressen, datakunskaper och andra färdigheter du inte redan nämnt. Skippa gärna de som inte är relevanta för jobbet – och kom ihåg att uppdatera listan om du återanvänder cv:t.

Mallar

Här kan du hitta exempel på cv-mallar att använda >>