På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Matros
Spela filmen

Matros

Matroser har diverse olika arbetsuppgifter. Som matros arbetar du med fartygets underhåll och arbetsuppgifter kan vara att måla, smörja, reparera och hålla rent. Matrosen hanterar trossar (de mycket grova rep som används vid förtöjning och avfärd), håller utkik från bryggan och går säkerhetsrundor*. Matroser är med och hjälper till vid lastning och lossning och kontrollerar surrningen av lasten samt sköter till exempel kontrollen av fartygets kranar och truckar.

Sammanfattningsvis kan man säga att matroser arbetar med underhållet av fartyget och med reparationer av maskiner och annan utrustning. Matroser arbetar också på bryggan, där fartyget navigeras och styrs.

Att tänka på
Fartygsbesättning är borta längre perioder hemifrån, men nu i modern tid har man väldigt bra kommunikations möjligheter med familj och vänner iland (via t.ex Skype).

Du som är intresserad av matros-yrket kanske också vill se flera yrkespresentationer - se gärna information om de andra "Sjöyrken".

Utbildning

Matroser utbildas inom gymnasieskolan, där Riksrekryterande Sjöfartsutbildning (ett gymnasieprogram med egna examensmåI) finns på ett tiotal orter i Sverige. Utbildningen skall vara godkänd av Transportstyrelsen. Gymnasieskolorna utbildar så att eleven får en tillgodoräknad däcktjänstgöring om 6 mån och kan därmed (om vissa kurser är godkända) ansöka om en lättmatrosbehörighet. Vartefter man seglat ihop 12 månaders däcktjänstgöring (och om vissa kurser är godkända sedan gymnasieskolan), kan man ansöka om en matrosbehörighet.

Bli matros som vuxen

  • Ett av alternativen är att vända sig till Försvarsmakten för att utbilda sig inom FM. Se gärna Yrken inom FM.
  • Vill du få behörighet genom arbetslivserfarenhet** är det också möjligt. 12 månaders däckstjänstgöring krävs för att bli lättmatros och 18 månader för att få behörighet som matros. Behörighet som Lättmatros och Matros kan sökas även endast mot bakgrund av sjötjänstgöring.
  • Det finns även YH- utbildning (utbildning på yrkeshögskolenivå) på Marina läroverket i Stockholm som är inriktad mot skärgårdstrafik, men som även ger möjlighet att tillgodoräkna sjötid som kan leda till behörighet som Lättmatros.


Vidareutbildning
Som matros kan man vidareutbilda sig på SjöfartshögskoIan och skaffa sig högre nautisk utbildning.

_________________
* Oftast går matrosen vakt tillsammans med en styrman.

** Behörighet som Lättmatros & Matros kan sökas ut antingen mot bakgrund av enbart sjötjänstgöring. Om behörigheterna söks ut mot sjötjänstgöring ser kravet ut så här:
- För att få behörighet som lättmatros ska sökanden ha fullgjort minst 6 månaders däckstjänstgöring som ska ha bestått av uppgifter som har samband med vakthållning på bryggan. Tjänstgöringen ska ha skett under uppsikt av en handledare med nödvändig kunskap och erfarenhet för uppdraget;
- För att få behörighet som matros ska sökanden, efter att ha erhållit behörighet som lättmatros, ha fullgjort minst 18 månaders däckstjänstgöring.

Visste du att? Världens äldsta registrerade passagegarfartyg heter Juno och används (uppgift från februari 2018) för att navigera på Göra kanalen. Juno var byggd år 1874. Källa: gotakanal.se. 

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.