På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Soldat
Spela filmen

Soldat

Att arbeta som soldat innebär många utmaningar. Oftast löser man arbetsuppgifterna tillsammans i den grupp där man har sin placering. Uppgifterna kan kräva att man är uthållig, stresstålig och tålmodig. Man lär sig att bli en god lagspelare men samtidigt ta ett stort eget ansvar.

Soldater och kan arbeta i armén, flygvapnet eller tjänstgöra i hemvärnet. Man arbetar på förband som finns på flera platser i Sverige, exempelvis Stockholm, Göteborg, Skövde, Karlsborg och Boden. De soldater och gruppbefäl som anställs i Försvarsmakten har en statlig anställning.

Arbetsuppgifterna för soldater kan se väldigt olika ut, vissa arbeten kan vara fysiskt påfrestande som förflyttning eller stridsövningar medan andra uppgifter främst består av bevakning, spaning, tekniskt underhåll eller kommunikation via datorer. Några olika exempel på arbetsområden är strid, teknisk tjänst, ledning, underrättelse- och säkerhetstjänst.

Försvarsmakten har två typer av anställningar: heltidsanställda- och deltidsanställda soldater. Man bI a kan bIi jägarsoIdat, transportsoIdat eIIer förstärkningssoIdat.
Deltidsanställda soldater har ett ordinarie jobb, studier eller annan sysselsättning i det civila. Några gånger per år deltar soldaten i övningar och insatser som Försvarsmakten anordnar i Sverige eller utomlands.

Om man väljer att bli hemvärnssoldat är man inte anställd utan har ett avtal med Hemvärnet. Enligt avtalet ska man vara i tjänst från fyra till 13 dygn per år. Man ska även vara beredd att stödja samhället vid svåra påfrestningar som exempelvis naturkatastrofer och försvinnanden, så kallade "skarpa insatser".

Den som är intresserad av chefskap kan efter en tid få tjänstgöra som gruppchef. Det finns också möjligheter att vidareutbilda sig till officer eller specialistofficer.

Soldater bör ha god fysik och personlig mognad (bland annat behöver man skaffa sig en genomtänkt inställning till vad det betyder att ha rätt att bära vapen). Vidare krävs det stabilt psyke, förmåga att lösa konflikter på ett diplomatiskt sätt och god förmåga att bedöma risker.

Ingångslönen för en soldat ligger i Sverige på 18 000 kr i månaden (uppgift från maj 2017).

Utbildning

Vägen till yrket Soldat och till andra yrken inom Försvarsmakten går via GMU, Grundläggande Militär utbildning. Av alla som idag (uppgift från mars 2017) genomgår GMU är det ca 13% kvinnor. 

Läs gärna även om andra yrken inom Försvarsmakten.

Visste du att...?
Det finns ett antal "vapenyrken". Följande yrkestitlar beskriver yrken inom vilka man behöver ha intresse för och kunskap om handvapen: vapentekniker, artesan vapensmed, bössmakare, vapenexpert, vapenbyggare, ballistiker, brottsplatsundersökare, kriminaltekniker, vapenhistoriker - och några av de yrken kan "överlappa" och/eller "gå in i varandra". Det finns också exempel på att man kan samtidigt vara verksam inom flera "vapenyrken".

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.