På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Soldat
Spela filmen

Soldat

Att arbeta som soldat innebär många utmaningar. Oftast löser man arbetsuppgifterna tillsammans i den grupp där man har sin placering.

Arbetsuppgifterna för soldater kan se väldigt olika ut, vissa arbeten kan vara fysiskt påfrestande som förflyttning eller stridsövningar medan andra uppgifter främst består av bevakning, spaning, tekniskt underhåll eller kommunikation via datorer. Några olika exempel på arbetsområden är strid, teknisk tjänst, ledning, underrättelse- och säkerhetstjänst.

Försvarsmakten har två typer av anställningar: heltidsanställda- och deltidsanställda soldater. Deltidsanställda soldater har ett ordinarie jobb, studier eller annan sysselsättning i det civila.

Några gånger per år deltar soldaten i övningar och insatser som Försvarsmakten anordnar i Sverige eller utomlands.

Om man väljer att bli hemvärnssoldat är man inte anställd utan har ett avtal med Hemvärnet. Enligt avtalet ska man vara i tjänst från fyra till 13 dygn per år. Man ska även vara beredd att stödja samhället vid svåra påfrestningar som exempelvis naturkatastrofer och försvinnanden, så kallade "skarpa insatser".

Den som är intresserad av chefskap kan efter en tid få tjänstgöra som gruppchef. Det finns också möjligheter att vidareutbilda sig till officer eller specialistofficer.

Utbildning

Vägen till yrket Soldat och till andra yrken inom Försvarsmakten går via GMU, Grundläggande Militär utbildning.

Grundläggande förberedande kompetenser ges på flera av gymnasieskolans program.

Personliga egenskaper

Uppgifterna kan kräva att man är uthållig, stresstålig och tålmodig. Man lär sig att bli en god lagspelare men samtidigt ta ett stort eget ansvar.

Soldater bör ha god fysik och personlig mognad, bland annat behöver man skaffa sig en genomtänkt inställning till vad det betyder att ha rätt att bära vapen. Vidare krävs det stabilt psyke, förmåga att lösa konflikter på ett diplomatiskt sätt och god förmåga att bedöma risker.

Arbetsplats

Soldater och kan arbeta i armén, flygvapnet eller tjänstgöra i hemvärnet. Man arbetar på förband som finns på flera platser i Sverige, exempelvis Stockholm, Göteborg, Skövde, Karlsborg och Boden. De soldater och gruppbefäl som anställs i Försvarsmakten har en statlig anställning.

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.