På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Officersyrken
Spela filmen

Officersyrken

Det finns mer än 70 olika befattningar inom officersyrket, exempel: Teknisk officer, Underrättelseofficer och Markstridsofficer.

Alla officersyrken ställer krav på din flexibilitet samt på din fysik och dina personliga egenskaper. Du har ofta oregelbundna arbetstider. Samarbete är en av de viktigaste ingredienserna i jobbet som officer.

Att man innehar körkort klass B (för personbil) kan ställas som ett av kraven för att få jobba som officer inom den svenska Försvarsmakten.

Se gärna en videofilm (längd 13 min 18 sek) - Gruppchef - snabblänk till filmen är här.

Var god se även följande yrkespresentationer:
Reservofficer
Yrkesofficer
och
Sambandsofficer.

Fakta-"ruta":
Detta yrke är i Sverige (uppgift från november 2017) mycket mansdominerat. Endast ca 7% av officerare i det svenska Försvaret är kvinnor.

Utbildning

Utbildningen på det 3-åriga Officersprogrammet leder till en akademisk yrkesexamen med 180 högskolepoäng. Utbildningen genomförs av Försvarshögskolan med huvuddelen av studierna på Militärhögskolan Karlberg (vanlig förkortning MHS K) i Solna (Stockholm).

Specialistofficersutbildningen är cirka 1,5 år lång och genomförs på Militärhögskolan i Halmstad och andra militära skolor runt om i landet. Teori och praktik varvas i olika delkurser med fokus på ledarskap och yrkesspecifika kunskaper. Specialistofficer kan t.ex verka inom telekrig där hen arbetar med avancerad teknisk utrustning med att spana på och störa motståndaren samt att utbilda soldater.

Reservofficersutbildningen består av tre kurser fördelat på 1 år. Kurserna genomförs på Militärhögskolan i Halmstad och andra militära skolor runt om i landet. Var god se yrkespresentation Reservofficer.

Lilla ordboken
CBRN - en förkortning, som står för "kemiska, biologiska, radiologiska och nukleära hot och risker".

Lön
Försvarsmakten tillämpar individuell lönesättning; lönen anpassas bland annat efter förbandens lokala lönestruktur samt efter personens grad och befattning.
Utöver grundlönen, som för en nyexaminerad officer ligger på mellan 22.000kr/mån och 26.000kr/mån (uppgift från december 2017), tillkommer ofta olika tillägg och förmåner. Uppgift från januari 2019: genomsnittlig ingångslön för en nyanställd ligger på cirka 25.000 kr/månad.

Länktips

 

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.