På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Yrkesofficer
Spela filmen

Yrkesofficer

En yrkesofficer har ett ansvarsfullt och varierande arbete. I yrkesrollen ingår att vara både lärare, fackman och chef.
Försvarsmaktens fyra huvuduppgifter är att försvara Sverige mot väpnat angrepp, hävda landets territoriella integritet, bidra till fred och säkerhet i omvärlden samt stärka det svenska samhället vid svåra påfrestningar i fred.

Förr fanns farorna längs gränsen. Numera är hoten ofta oförutsägbara och följer inte geografiska gränser. Därför har Sverige gått från invasionsförsvar till insatsförsvar. Det innebär ett mindre försvar som kan agera snabbt och samordnat vid olika insatser både inom och utanför Sverige.

Officersyrket är ett lagarbete och innebär att arbeta med människor. Officerare är beroende av varandra och av att varje person sköter sin uppgift. Det är därför viktigt att vara lyhörd, kunna samarbeta och vara ansvarsfull. Det är också ett självständigt arbete.
Utlandsuppdrag är en obligatorisk del av officersyrket. En officer i svenska fredsbevarande styrkor arbetar med att skapa en drägligare tillvaro och tryggare framtid för befolkningen i några av dagens oroshärdar. Tillsammans med sina chefer gör officeren upp en utbildningsplan. Utefter den planerar officeren in sitt utlandsuppdrag. Som officer måste man vara beredd att leda insatser med personal från både Sverige och andra nationer. Det ställer bland annat krav på såväl språkkunskaper som kulturell förståelse.

Se gärna en videofilm (längd 13 min 18 sek) - Gruppchef - snabblänk till filmen är här.

Utbildning

För information om utbildningar till detta yrke och till andra yrken inom Försvarsmakten, var god se Försvarsmakten.se eller kontakta Försvarsmaktens Rekryteringslinje.

Framtidsutsikter

Försvarsmakten har genomgått en omfattande omorganisation och anslagen har minskat under senare år. Trots detta rekryteras nya officerare regelbundet. Försvarsmakten strävar efter att inte utbilda fler officerare än vad man räknar med att kunna anställa.
Försvarsmakten kräver att alla som som är anställda inom försvaret är beredda på att göra utlandsinsatser. Detta gör att språkkunskaper blir allt viktigare inom officersyrkena.

Yrkesstatistik
Officer är ett "manligt yrke". Andel kvinnliga yrkesofficerer är i Sverige knappt 7 procent. Om utvecklingen går i samma takt som det hittils har gjort dröjer det till år 2032 när var tionde svensk officer är kvinna. Källa: SVT´s granskning, svt.se.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.