På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Provskjutare

Provskjutare

Det finns yrken som man knappt hört talas om, och det finns yrken man känner till men egentligen inte vet så mycket om. Provskjutare av vapen är ett av de "okända yrken".
Provskjutare eller vapentestare kan t.ex arbeta för ammunitionstillverkare för jaktvapen, där hen provskjuter ammunition för att säkerställa ammunitionens kvalité och bidrar på så sätt till säkerhets- och utvecklingsarbete inom företaget.

Att få arbete som provskjutare är inte så lätt för att det inte finns så många jobb inom det område. Oftast är det internutbildning som gäller och nästan alla som jobbar med provskjutningen för vapen- och/eller ammunitiontillverkare har gått den långa vägen från fabriksgolvet (det vill säga de arbetar först i ett antal år i produktionen) till skjutbanan.
Man kan också testa vapen åt olika jakttidningar/tidsskrifter och skriva jaktvapenresensioner - då kombinerar man yrken som provskjutare/vapentestare och skribent/"vapenkritiker". Dock är det i så fall enskilda uppdrag som gäller, som inte ger möjlighet till att försörja sig på det jobbet; utan man "till vardags" arbetar med ngt. annat - ex. som bössmakare.

Visste du att...?
Det finns ett antal "vapenyrken". Följande yrkestitlar beskriver yrken inom vilka man behöver ha intresse för och kunskap om handvapen: vapentekniker, artesan vapensmed, bössmakare, vapenexpert, vapenbyggare, ballistiker, brottsplatsundersökare, kriminaltekniker, vapenhistoriker - och några av de yrken kan "överlappa" och/eller "gå in i varandra". Det finns också exempel på att man kan samtidigt vara verksam inom flera "vapenyrken".

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.