Skärgårdskapten
Spela filmen

Skärgårdskapten

Att jobba till sjöss är för många en dröm. I vissa fall är det friheten som lockar och i andra, känslan av att få ge sig iväg och upptäcka nya saker.

För somliga lockar spänningen av att ha sin arbetsplats på och omkring vattnet, som vill jobba till sjöss och tillbringa sin arbetstid i skärgården runt Sveriges kust eller på någon av Sveriges vackra insjöar.

Eftersom skärgårdstrafiken till stora delar är en säsongsbransch så varierar antalet anställda under hög- respektive lågsäsong.

Som befäl ställs stora krav på dig då du möter passagerare och ansvarar för fartyget. Ofta är besättningarna små och i ditt dagliga arbete som skärgårdskapten förväntas du ta ansvar för alla de olika delarna av verksamheten. 

Utbildning

Bra grundutbildning finns på flera av gymnasieskolans program, t ex Teknikprogrammet, Industritekniska programmet samt programmen med egna examensmål.

Eftergymnasial utbildning finns på högskolenivå, men kan även finnas inom Yrkeshögskolan.

Framtidsutsikter

Skärgårdstrafiken är en bransch på frammarsch. I storstadsregionerna ökar årligen den vattenburna kollektivtrafiken och i inlandet växer en ny godstransportnäring sakta fram, det så kallade inre vattenvägsdirektivet. Med växande antal rederier och fartyg ökar också behovet av kompetent personal.

Personliga egenskaper

Om du tycker du om teknik, gillar att ta ansvar, har servicekänsla och vill jobba till sjöss men ändå ha nära hem, då kan yrket skärgårdskapten vara rätt yrke för dig.

Visa mer
Visa mindre

1 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.