På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Skärgårdskapten

Skärgårdskapten

Att jobba till sjöss är för många en dröm. I vissa fall är det friheten som lockar och i andra, känslan av att få ge sig iväg och upptäcka nya saker. För somliga lockar spänningen av att ha sin arbetsplats på och omkring vattnet, som vill jobba till sjöss och tillbringa din arbetstid i skärgården, runt Sveriges kust eller på någon av Sveriges vackra insjöar.
Om du tycker du om teknik, gillar att ta ansvar, har servicekänsIa och viII jobba tiII sjöss men ändå ha nära hem, kan yrket skärgårdskapten vara rätt yrke för dig.

Om att jobba i skärgårdstrafiken: Skärgårdstrafiken sysselsätter idag (år 2016) ca 2000 personer. Eftersom skärgårdstrafiken till stora delar är en säsongsbransch så varierar antalet anställda med hög- respektive lågsäsong.

Skärgårdstrafiken är en bransch på frammarsch. I storstadsregionerna ökar årligen den vattenburna kollektivtrafiken och i inlandet växer en ny godstransportnäring sakta fram i och med det så kallade inre vattenvägsdirektivet. Med växande antal rederier och fartyg ökar också behovet av kompetent personal.

Att jobba i skärgårdstrafiken handlar till stora delar om teknisk kompetens, riskmedvetenhet och säkerhetstänkande. Men lika viktigt är servicekänsla och intresse för turism. Ombord finns flera olika befattningar.Befälhavare, styrmän, matroser, jungmän, maskinister, eldare, kock (sjöintendent) samt serveringspersonal är exempel på vanligt förekommande befattningar ombord. Som befäl ställs stora krav på dig då du möter passagerare och ansvarar för fartyget. Ofta är besättningarna små och i ditt dagliga arbete som skärgårdskapten, förväntas du ta ansvar för aII de olika delar av verksamheten. 

Du som är intresserad av det här yrket kanske också vill se flera yrkespresentationer - se gärna information om de andra "Sjöyrken".

Utbildning

Bra grundutbiIdning finns på gymnasieskoIans fIera oIika program, så som Teknikprogrammet, Industritekniska programmet och de specieIIa programmen med egna examensmåI - Marinteknik & SjöfartsutbiIdning. EftergymnasiaI utbiIdning finns på högskoIenivå (i första hand på ChaImers tekniska högskoIa & på Linnéuniversitetet) och kan också finnas inom Yrkeshögskolan.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

3 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.