På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Sjöintendent
Spela filmen

Sjöintendent

Sjöintendent är en arbetstitel för en "Sjökock". Sjöintendent arbetar i kök på olika sorters fartyg och är arbetsledare för personal som lagar mat för båtbesättningen.

I mångt och mycket är man "en vanlig kock" men det finns även vissa skillnader mellan en kock och en sjöintendent, på grund av att man till sjöss har förändrade förutsättningar och krav på matlagningen. Frukost, lunch, middag och nattskaffning, fika, frukt och en och annan födelsedagstårta ska serveras oavsett om fartyget ligger till kaj eller är till sjöss. Och ska man servera många (exempelvis över hundra tusen) portioner på ett fartyg där man har begränsade möjligheter att komplettera inköpen gäller det att planera väl.

Att tänka på: fartygsbesättning är borta längre perioder hemifrån, men nu i modern tid har man väldigt bra kommunikations möjligheter med familj och vänner iland (via t.ex Skype).

Du som är intresserad av det här yrket kanske också vill se flera yrkespresentationer - se gärna information om de andra "Sjöyrken">>

Utbildning

Utbildning till Sjöintendent finns som ett årig riksrekryterande gymnasial utbildning (under årskurs 3 på gymnasiet) på Rönnowska skolan i Helsingborg>>; den kan sökas av elever från hela Sverige till åk3 på gymnasiet, dvs man läser två år inom Restaurang- och livsmedelsprogrammet på en gymnasieskola på sin bostadsort och kan sedan söka läsa sista året på Rönnowska i Helsingborg (utbildning heter Sjöintendentur/sjökock).

Utbildning på arbetsplatsen
Som regel söker man anställning inom sjöintendentur på de "befintliga meriter", dvs det man redan har "i bagaget" + man behöver skaffa sig Läkarintyg för "sjöfolk". För vidareutbildningar står det, som regel, rederiet för.

Intyg som krävs för att arbeta för färjorna
I Sverige behöver man för att arbeta på färjorna inom intendenturen, följande intyg:
Läkarintyg för sjöfolk, Certifikat i grundläggande säkerhet, Certifikat i sjöfartsskydd.
Det som personen i regel själv behöver skaffa sig är Läkarintyget, de andra intygen får man efter de utbildningar som rederiet står för. Liknande regler och villkor gäller i andra Nordiska länder, ex. i Norge och Finland.

Länktips

Läs gärna om yrket Kock och om andra yrken inom Hotell, restaurang och turism samt om yrken inom Transport.

Visa mer
Visa mindre

2 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.