På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Kock
Spela filmen

Kock

Att vara kock är att utföra ett hantverk. För de flesta kockar är yrket mycket mer än ett arbete. Arbetsuppgifterna varierar mycket beroende på var du arbetar och hur stort kök du jobbar i som kock. I storkök, till exempel på sjukhus, i personalrestauranger och på servicehem och barnstugor lagar du ett fåtal rätter i stora mängder. På restaurangen lagar du många rätter i mindre mängder, så kallad à la carte.

Exempel på kockyrken är: breakfastchef, skolkock, sjukhuskock (kock inom hälso- och sjukvården), förste kock, a la carté kock, Catering kock, Asiatisk kock, Chef, Dietkock, Specialkock (t.ex Kock inom hälso- och sjukvården), Thaikock, Vegetarisk kock och Vegansk kock.

Personliga egenskaper
Som kock har man kontakt med många människor, därför är det viktigt att vara serviceinriktad och bra på att kommunicera. Man behöver även vara bra på att ta ansvar och på att planera; detta pga att kockar ansvarar bl.a för uppföljning och egenkontroller; kockar förväntas kunna skapa bra rutiner som följer de regler som gäller för livsmedelshantering.

Karriärmöjligheter
Arbetsmarknaden för kockar är stor: de kan jobba inte endast på restaurang och andra "vanliga matställen" men även inom försvarsmakten och på båtar/fartyg, ex på kryssningsfartyg (en "sjökock" kallas ofta för "intendent") och till och med i människors privata bostäder (t.ex som inhyrd kock eller som caterer). 

Som utbiIdad kock kan man även få jobb som YrkesIärare (på Restaurang- och IivsmedeIsprogrammet på en gymnasieskoIa eIIer som Iärare på Kock, KalIskänk- eIIer annan "matIagnings"-utbidning inom Komvux), som Caterer, Kallskänka, Matinformatör eIIer säIjare med speciaIicering mot matvaror och/eIIer matIagningsutrustning. Oavsett vilken yrkesroII man har inom restaurang/matIagningsbranschen är hantverksskicklighet, service, samarbetsförmåga, kreativitet, ansvarstagande och initiativtagande - nyckelord.

Är man duktig: har talang och är beredd att jobba hårt samt satsa mycket tid, kan man sikta på att komma med i Kocklandslaget och tävla i SM, EM och i VM eller agera som handledare/coach för de tävlande kockar.

Andra möjligheter är att bli TV-kock och/eller kokboksförfattare eller matjournalist och/eller skribent/matkritiker. Ett antal kockar blir utvalda att laga Nobel-middag.

Ännu en möjlighet för kockar är att arbeta som kock inom hälso- och sjukvården ("sjukhuskock"), som har till uppgift att laga goda, säkra och hälsosamma måltider till patienter. Som sjukhuskock arbetar man i storkök med allt från planering till tillagning av måltider inklusive specialkost; allt för att skapa hälsosamma maträtter som främjar tillfrisknande hos patienter.

Yrkesporträtt
Se en (2 min 31 sek) kort film om Alice K., som utbildade sig till kock efter gymnasiet.

Ta också gärna del av informationen om flera yrken: förslagsvis i första hand om yrken Provsmakare, Matinformatör, Frukostvärd/frukostvärdinna, Köksbiträde och Storköksbi, B, Konditor, Tårtmakare, Chokladmästare, Cafébiträde och Färdigmatlagare.

Utbildning

Bra grundIäggande utbildning finns inom gymnasieskoIans Restaurang- och IivsmedeIsprogrammet. Motsvarande utbiIdning kan finnas på Komvux (vuxenutbiIdningen). VidareutbiIdning kan finnas inom YrkeshögskoIan.
Elevhistoria: möt Alexander B.

Visste du att ...?
Världens mest prestigefyllda matlagningstävling, som ofta kallas för "VM för kockar", heter Bocuse d´Or. Källa: gastronomisverige.se.
 

Här är alla vinnarna i Guide Michelin Nordic Countries 2018:

  • 1 stjärna: Grön, Helsingfors; Galt, Oslo; Sav, Malmö: Aloë samt Agrikultur, Stockholm; MeMu, Vejle, samt Jordnær, Gentofte, Danmark.
  • 2 stjärnor: Daniel Berlin, Skåne (Tranås); Kadeau Copenhagen, Köpenhamn.
  • 3 stjärnor: Frantzén, Stockholm.
     

Lilla ordboken
Ragu - en mycket tjock italiensk köttsås som innehåller bl.a krossade tomater och andra grönsaker, röd vin, några olika kryddor och där köttet är väldigt mört; ragu brukar serveras med pasta. 

Veganisera - göra en vegansk version av en maträtt som traditionellt tillagas med hjälp av animaliska produkter. Källa: sprakochfolkminnen.se/sprak/nyord.

Lön/Tjänster-och-service
Medellön för verksamma inom "Tjänster & Service" i Sverige var år 2016 ca 31500 kr/mån. Källa: Svenskt Näringsliv.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.