Att vara kock är att utföra ett hantverk. För de flesta kockar är yrket mycket mer än ett arbete. Arbetsuppgifterna varierar mycket beroende på var du arbetar och hur stort kök du jobbar i som kock. I storkök, i personalrestauranger och på servicehem och barnstugor lagar du ett fåtal rätter i stora mängder. På restaurangen lagar du många rätter i mindre mängder, så kallad à la carte.
Ännu en möjlighet för kockar är att arbeta som kock inom hälso- och sjukvården, som har till uppgift att laga goda, säkra och hälsosamma måltider till patienter. Som sjukhuskock arbetar man i storkök med allt från planering till tillagning av måltider inklusive specialkost; allt för att skapa hälsosamma maträtter som främjar tillfrisknande hos patienter.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Bra grundutbildning finns på gymnasiets Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Motsvarande utbildning kan finnas på Komvux. Vidareutbildning kan finnas inom Yrkeshögskolan.
Personliga egenskaper
Som kock har man kontakt med många människor, därför är det viktigt att vara serviceinriktad och bra på att kommunicera. Man behöver även vara bra på att ta ansvar och på att planera, detta pga att kockar ansvarar för uppföljning och egenkontroller och förväntas kunna skapa bra rutiner som följer de regler som gäller för livsmedelshantering.
Oavsett vilken yrkesroll man har inom matlagningsbranschen är hantverksskicklighet, service, samarbetsförmåga, kreativitet, ansvarstagande och initiativtagande nyckelord.
Arbetsplats
Som kock kan du arbeta bland annat i storkök, på restauranger, i skolbespisningar och på förskolor. Se gärna en 7,5 min lång film om att arbeta som Kock på en förskola>>
Man kan även arbeta på fartyg, då kallas man oftast för intendent, sjöintendent eller sjökock. Kika gärna på yrkespresentationen Sjöintendent>>
Man kan också arbeta som lärare på gymnasiets Restaurang- och livsmedelsprogrammet eller på någon kockskola.
Länktips
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret
25 liknande yrke(n)
- Affineur
- Barista
- Caterer
- Dietist
- Frukostvärd / värdinna
- Glassmästare
- Hem- och konsumentkunskapslärare
- Kallskänka
- Kostekonom
- Kostrådgivare
- Krögare
- Kökschef
- Köksmästare
- Mathantverkare
- Mathistoriker
- Matinformatör
- Matkritiker
- Måltidsekolog
- Pizzabagare
- Restaurangbiträde
- Rotissör
- Sjöintendent
- Skolmåltidsbiträde
- Slaktare
- Specialbagare