Måltidsekolog

Måltidsekolog

Måltidsekolog är ett relativt nytt yrke som ”ligger rätt i tiden”. Det finns ett ökande behov av personer med breda och djupa kunskaper om mat och miljö inom branscher med anknytning till livsmedel och måltider.

Måltidsekologer har kunskap om hela livsmedelskedjan från jord till bord och hur man kan göra denna kedjan så bra som möjligt för människor, miljö och klimat.

Måltidsekologer behöver bland annat ha kunskaper inom agroekologi, miljötoxikologi, måltidskunskap och värdskap, miljövetenskap vad gäller fysiologi och produktkvalitet, livsmedelssystemets roll i en hållbar utveckling samt mat och miljö.

Tänkbara arbetsuppgifter kan finnas inom laborativt arbete eller som inköpare eller som miljöchefer för grossister, restauranger, dagligvaruhandel, landsting, företag och kommuner, ansvariga för hållbara måltider, ekologiska kockar, informatörer, lärare, ekologiska matentreprenörer.

Utbildning

Måltidsekologprogrammet är en 3-årig mångvetenskaplig högskoleutbildning på heltid med inriktning mot måltider, klimat och miljö.

Bra förberedande grundutbildning finns inom flera av gymnasieskolans program, t ex på Restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Arbetsplats

Måltidsekologer kan få anställning på högskolor/universitet, inom olika myndigheter, intresseorganisationer, livsmedelsföretag, inom småskalig produktion i dagligvaruhandel, hos grossister samt i restaurang- och hotellbranschen. De kan också starta egna företag med egen konsultverksamhet.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.