Miljökonsult
Spela filmen

Miljökonsult

Inom miljövård arbetar du med att förebygga och minska skador på vår miljö. Målet är att skapa ett ekologiskt hållbart samhälle, ett samhälle som inte förstörs av människans aktiviteter, som till exempel produktion och trafik och där människor och natur mår bra.

Miljökonsult är ett ganska brett begrepp som infattar många olika områden och eventuella arbetsuppgifter.

Du sköter kontakten med myndigheter och utbildar anställda i miljöfrågor. Miljökonsulter är specialister inom till exempel teknik, ekonomi eller juridik med särskild utbildning inom miljöområdet.

Utbildning

Det är svårt att specificera vilken utbildning som är aktuell, därför att det beror på inom vilken bransch du vill vara verksam.

Naturvetenskaplig eller teknisk högskoleutbildning med miljöinslag är gångbar för många yrken inom miljövård.

Det finns miljövetenskapliga kurser och program samt många ingenjörsutbildningar med miljöinriktning på de svenska lärosätena. Det finns även program som kombinerar miljökunskap med exempelvis samhällsvetenskapliga ämnen.

Det vanligaste är att miljökonsulter har en naturvetenskaplig eller miljöinriktad utbildning, som exempelvis inom miljövetenskap, geovetenskap eller biologi, beroende på vilka frågor du arbetar med.

Personliga egenskaper

Som miljökonsult är det bra att kunna stödja och inspirera andra. Arbetet kan ofta innehålla ett informationsansvar så det är viktigt att vara noggrann och att ha en bra samarbetsförmåga.

Arbetsplats

Som miljökonsult kan du arbeta inom företag och konsultbyråer.

Övrigt

Miljö- och hälsoskyddsinspektör Yrkesfilm från Arbetsförmedlingen

Länktips

Visa mer
Visa mindre

39 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.