På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Miljökonsult
Spela filmen

Miljökonsult

Inom miljövård arbetar man med att förebygga och minska skador på vår miljö. Målet är att skapa ett ekologiskt hållbart samhälle, ett samhälle som inte förstörs av människans aktiviteter, som till exempel produktion och trafik, och där människor och natur mår bra.

"Miljökonsult"- är ett ganska brett begrepp som infattar många olika områden och eventuella arbetsuppgifter.

Som miljökonsult kan man arbeta inom företag och konsultbyråer. Man sköter kontakten med myndigheter och utbildar anställda i miljöfrågor. Miljökonsulter är specialister inom till exempel teknik, ekonomi eller juridik med särskild utbildning inom miljöområdet. 

Som miljökonsult är det bra att kunna stödja och inspirera andra. Arbetet kan ofta innehålla ett informationsansvar så det är viktigt att vara noggrann och att ha en bra samarbetsförmåga.

Utbildning

Det är svårt att specificera vilken utbildning som är aktuell, därför att det beror på inom vilken branch man vill vara verksam.
Naturvetenskaplig eller teknisk högskoleutbildning med miljöinslag är gångbar för många yrken inom miljövård. Det finns miljövetenskapliga kurser och program samt många ingenjörsutbildningar med miljöinriktning på de svenska lärosätena. Det finns även program som kombinerar miljökunskap med exempelvis samhällsvetenskapliga ämnen.
Det vanligaste är att miljökonsulter har en naturvetenskaplig eller miljöinriktad utbildning, som exempelvis inom miljövetenskap, geovetenskap eller biologi, beroende på vilka frågor man arbetar med.

Se gärna en videofilm om yrket Miljö- och Hälsoskyddsinspektör, här är direktlänk till filmen. Ta också gärna del av information om andra yrken inom Miljövård.

Visste du att...?

  • Det är miljövänligt att äta vegetariskt (att producera ett kilo kött innebär göra lika mycket koldioxiutsläpp som att köra bil 25 mil, 250 km).
  • En tredje del av koldioxidutsläpp kommer från lastbilstrafiken. 

Lilla ordboken

UNEP - Förenta nationernas miljöprogram, ofta förkortat till UNEP (av det engelska namnet United Nations Environment Programme).

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.