På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Dietist

Dietist

Matens betydelse för att förebygga, lindra eller bota sjukdomar är en central fråga för dig som arbetar som dietist. Du arbetar utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet med målet att patienten ska få i sig rätt näring och ha en god livskvalitet efter de förutsättningar som finns. Dietist är ett hälso- och sjukvårdsyrke som i Sverige är ett av de så kallade Legitimationsyrken.

Nutritionsbehandling ingår som en viktig del i den medicinska behandlingen vid både akuta och kroniska sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdom, diabetes, födoämnesallergi, cancer, njursjukdomar, mag-tarmsjukdomar, ätstörningar, undernäring och övervikt. Matvanorna har dessutom stor betydelse för att förebygga sjukdomar som exempelvis övervikt och fetma samt följdsjukdomar av dessa.

Dietisten ingår ofta i ett vårdteam med sjuksköterska och läkare, men arbetar också självständigt med utredning, behandling och uppföljning av näringsproblem. En viktig uppgift är att utbilda personal inom sjukvård, äldreomsorg och hemtjänst. De flesta är verksamma på sjukhus och vårdcentraler.

En del dietister finns i team som arbetar med högspecialiserad sjukvård. Andra dietister arbetar inom områden som folkhälsa och friskvård, driver eget konsultföretag, privatpraktik eller på livsmedels- och nutritionsföretag med utveckling, försäljning och information om produkter. Som dietist kan även du specialisera dig och bli t.ex en barndietist och arbeta på en barnnutritionsavdelning.

Utbildning

Dietister utbildas vid Göteborgs, Umeå och Uppsala universitet. Dietistprogrammet är en treårig yrkesutbildning som omfattar 180 hp. Kostvetenskap, dietetik och klinisk nutrition utgör utbildningens huvudområden. Det finns också möjlighet att ta en masterexamen. Därefter kan du söka till forskarutbildning. Aktuell information om behörighetskrav finner du via respektive universitets webbsidor.

Visste du att...?

Ca 70 % av jordens befolkning är laktosintoleranta (i vuxen ålder; för att barn fram till 4-5 år, nästan alla, tål dricka mjölk). Men i några länder, däribland i Sverige, har många invånade en mutation som gör att man kan konsumera mjölk och andra produkter som innehåller laktos, även i vuxen ålder. Laktosintolerans betyder att man saknar (eller har för lite av) en speciell ensym i sina tarmar, som ansvarar för att bryta ner mjölksocker.

Länktips

  • drf.nu - Svenska Dietisternas Riksförbunds hemsida
  • Socialstyrelsen - reglerna om vem får göra vad i den svenska hälso- & sjukvården och tandvården
  • vardfokus.se - nya rön visar på att det finns flera typer av diabetes
  • naturvetarna.se/global - möt en dietist som jobbar som Nutritionsansvarig inom kommunen
Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.