På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Fysioterapeut
Spela filmen

Fysioterapeut

Fysioterapeut är ett legitimationsyrke och innebär att du arbetar både med att förebygga problem och med att behandla smärta och problem med att röra sig. Patienter finns inom alla åldersgrupper och exempel på besvär som kan behandlas med hjälp av fysioterapi är ont i ryggen, svaga muskler, stelhet, nedsatt kondition, dålig koordinationsförmåga eller andningsbesvär.

Fysioterapeuter arbetar med olika behandlingsformer, bland annat ultraljudsbehandlingar för smärtlindring och cirkulationsökning. Att utföra rehab-träning, smärtbehandling och utforma individuella träningsprogram är andra vanliga behandlingsformer.

Fysioterapi bygger på att patienten har ett eget ansvar för att utföra ordinerad träning. Som fysioterapeut är det viktigt att du har förmåga att inspirera och motivera dina patienter eftersom resultatet av en behandling beror mycket på patientens egen delaktighet och motivation. 

Arbetet sker i nära samarbete med läkare och ofta också med arbetsterapeuter. Fysioterapeuter kan även arbeta med elitidrottare och samarbetar då ofta med idrottsmassörer

Utbildning

Fysioterapeut är i Sverige ett av de legitimationsyrken. För att bli fysioterapeut måste man läsa på Fysioterapeutprogrammet på högskolenivå (i tre år på heltid). En specialisering för en fysioterapeut är att vidareutbilda sig till stressfysioterapeut.

En bra grundutbildning är gymnasiets Barn- och fritidsprogrammet, inriktning Fritid och hälsa samt Naturvetenskapsprogrammet, inriktning Naturvetenskap.

Passande grundutbildning kan finnas inom yrkeshögskolan.

Yrkesfilm

Fysioterapi - världens bästa yrke!

Visste du att...?

... nackskador är de vanligaste skadorna i trafiken, de uppstår om man sitter i ett fordon och blir påkörd bakifrån. Uppskattningsvis är det 20 000 personer i Sverige som varje år får nackskador. Fysioterapi kan i vissa fall vara till stor hjälp för patienter - för att den minskar smärta och ökar rörlighet i nacken och i många fall även i armarna.

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.