Fysioterapeut

Fysioterapeut

En fysioterapeut arbetar med att förebygga, lindra och behandla rörelsesmärtor och nedsatta kroppsfunktioner hos människor i alla åldrar. Det är ett legitimationsyrke och bygger på evidensbaserade metoder för att stärka patientens hälsa genom rörelse, träning och funktionell återhämtning. Yrket är mångsidigt och innefattar både praktiskt behandlingsarbete och pedagogiska inslag där du som fysioterapeut vägleder och stöttar patienter i deras rehabilitering.

Fysioterapeuter möter dagligen personer med olika behov – från idrottsskador till neurologiska tillstånd eller kroniska smärtor. Målet är att förbättra livskvaliteten och öka självständigheten hos patienterna. Arbetet kräver god kommunikation och förmåga att motivera människor till att ta ansvar för sin egen träning och återhämtning.

Legitimationsyrke

Fysioterapeut är ett legitimationsyrke. Det betyder att du måste ha en yrkeslegitimation från Socialstyrelsen för att få arbeta som fysioterapeut i Sverige. Legitimationen är ett bevis på att du har rätt utbildning och kompetens för yrket, och att du får ta ansvar för patienters vård. Endast den som har fått legitimation får kalla sig fysioterapeut. Syftet är att säkerställa en trygg och säker vård för patienterna.

Utbildning

Fysioterapeut är i Sverige ett av de legitimationsyrken. För att bli fysioterapeut måste man läsa på Fysioterapeutprogrammet på högskolenivå (i tre år på heltid). Det finns ett antal specialiseringar för utbildade fysioterapeuter (se fysioterapeuterna.se/utbildningar/specialistordningen).

En bra förberedande grundutbildning finns på flera av gymnasiets nationella program, bland annat på Vård- och omsorgsprogrammet, Naturbruksprogrammet samt på Naturvetenskapsprogrammets båda inriktningar: Naturvetenskap och Naturvetenskap och samhälle.

Passande grundutbildning kan även finnas inom yrkeshögskolan.

Framtidsutsikter

Framtidsutsikterna för fysioterapeuter är mycket goda. Det råder idag brist på fysioterapeuter i stora delar av Sverige, både i offentligt och privat driven vård. En åldrande befolkning, ökad medvetenhet om rehabiliteringens betydelse samt en generell satsning på förebyggande hälsoarbete gör att behovet av fysioterapeutisk kompetens förväntas öka under många år framöver.

Efter examen finns också goda möjligheter att vidareutbilda sig och specialisera sig inom ett visst område, till exempel neurologi, idrottsmedicin, smärta eller mental hälsa. Det gör yrket utvecklingsbart på lång sikt. Fysioterapeuter har även möjlighet att arbeta som egenföretagare, vilket ger ännu fler valmöjligheter och flexibilitet i yrkeslivet.

Det ökade fokuset på fysisk aktivitet som en del av behandling vid exempelvis psykisk ohälsa, stressrelaterade besvär och livsstilssjukdomar gör att fysioterapeutens roll breddas. Yrket utvecklas ständigt och det finns därför goda chanser till anställning både nu och i framtiden, särskilt för den som är flexibel med arbetsort och intresserad av att specialisera sig.

Personliga egenskaper

Att vara fysioterapeut kräver en kombination av empati, tålamod och god fysik. Du arbetar nära människor som ofta befinner sig i en utsatt situation, vilket kräver lyhördhet och förmåga att inge trygghet och motivation.

För att trivas i yrket är det viktigt att vara:

  • Ansvarsfull och strukturerad

  • Bra på att kommunicera och samarbeta

  • Motiverande och pedagogisk

  • Fysiskt uthållig och aktiv

  • Intresserad av kroppens funktion och hälsa

Arbetsplats

Fysioterapeuter kan arbeta inom många olika typer av verksamheter. Arbetsmiljön varierar beroende på var man är anställd, men ofta sker arbetet i team tillsammans med läkare, sjuksköterskor, arbetsterapeuter och annan vårdpersonal. Det är ett socialt yrke där du har mycket direktkontakt med människor.

Exempel på vanliga arbetsplatser:

  • Sjukhus och vårdcentraler

  • Hemsjukvård och äldreboenden

  • Företagshälsovård och friskvårdscenter

  • Idrottskliniker och rehabiliteringscenter

  • Privata mottagningar och egen verksamhet

  • Utbildnings- och forskningsmiljöer

Yrkesfilm

Fysioterapi - världens bästa yrke!

Visste du att...?

... nackskador är de vanligaste skadorna i trafiken, de uppstår om man sitter i ett fordon och blir påkörd bakifrån. Uppskattningsvis är det 20 000 personer i Sverige som varje år får nackskador. Fysioterapi kan i vissa fall vara till stor hjälp för patienter - för att den minskar smärta och ökar rörlighet i nacken och i många fall även i armarna.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.

    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    842 Lediga jobb som fysioterapeut

    VISA FLER LEDIGA JOBB


    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.