På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Osteopat

Osteopat

Osteopati är en form av manuell medicinsbehandling som innebär att man använder händerna som redskap för att ställa diagnos och utföra behandling.

En osteopat behandlar inte bara det område som gör ont utan försöker hitta de bakomliggande orsakerna till varför besvären har uppstått. Genom att förbättra funktionen påverkas bland annat pacientens cirkulation, det lymfatiska systemets funktion och nervsystemets tillstånd så att kroppens självläkning kan fungera bättre. Osteopatiska behandlingar sker utifrån varje persons individuella förutsättningar; detta för att skapa det bästa möjliga utgångsläget för att framja hälsa och välmående.

Osteopater använder en bred repertoar av mjuka manuella tekniker för att förbättra kroppens olika funktioner. Innan behandlingens början är det viktigt att hitta orsaken till besvären, dvs ställa en diagnos.
Osteopater använder sina händer för att undersöka var i kroppen det finns obalans och/eller restriktioner. Osteopater kan också ge råd om träning/motion, kost, sömn och andra livstilsfaktorer som påverkar människans hälsa.

Osteopater kan behandla personer i alla åldrar från barn till äldre. Dock är det i Sverige för närvarande (uppgift från maj 2017) inte tillåtet att behandla barn under 8 år. I andra länder är det vanligt att osteopater behandlar även små barn.

Osteopatins breda tillämpning och lugna och mjuka metoder lämpar sig väl för personer i olika åldrar och med olika hälsotillstånd. Osteopater är tränade att behandla personer med olika typer av besvär. Det kan vara akuta besvär i samband med skador eller långvarig smärta orsakad av arbetsrelaterad stress och/eller överbelastning/förslitningsskador. Exempel på de besvär som osteopater kan behandla är: rygg- och nackbesvär, ischias, huvudvärk, migrän, yrsel, andnings- och matsmältningsproblem, premenstruella smärtor (PMS), sträckningar, muskel- och ledvärk, "tennisarmbåge", idrottsskador, förslitningsskador och stressrelaterade besvär.

Utbildning

Dessa två utbildningar är de enda svenska utbildningar (uppgift från maj 2017) som är godkända av SOF:
OsteopatprogrammetSkandinaviska Osteopathögskolan i Göteborg
och
OsteopatutbildningStockholm College of Osteopathic Medicine.

Om du funderar på att utbilda dig till osteopat är du väkommen att kontakta SOF för mer information om vilka utbildningar som klarar kraven.

Visste du att...?
ca 80% av alla människor kommer någon gång i sitt liv få ont i ryggen.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

5 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.