På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Massör
Spela filmen

Massör

En massör arbetar med massage och muskeltöjningar för att förebygga och motverka muskelspänningar som annars kan orsaka skador eller smärta.

I arbetsuppgifterna ingår också att utreda och behandla enklare dysfunktioner och smärttillstånd i rörelse-och stödjeorganen samt att ge behandlingar i allmänt avslappningssyfte, enligt den Svenska Klassiska Massagens principer.

En massör arbetar uteslutande med kroppens mjukdelsvävnader, det vill säga med muskler, hud och bindväv.
Behandlingen sker genom att massören kombinerar massage- och muskeltöjningstekniker och eventuellt även ger träningsinstruktioner.

Arbetet förutsätter lyhördhet, ett genuint intresse för människor och god kondition.

Först pratar massören med sin kund om dennes situation. Därefter planeras behandlingen.

Massören kan välja att vidareutbilda sig till massageterapeut och får då mer kunskap om sjukdomslära, skadelära, fysiologi, muskelfunktionsdiagnostik. En massageterapeut kan, förutom det en massör kan, jobba direkt med behandling av specifika skador och besvär i rörelseapparaten.
En medicinsk massageterapeut har yrkeshögskoleutbildning och arbetar precis som en massör med friskvård och hälsa men med patienter inom vårdsektorn.

Idrottsmassör
En massageterapeut ofta kan jobba som en idrottsmassör. De som jobbar som idrottsmassörer kan sägas vara massageterapeuter i grunden och som sedan valt att inrikta sig på jobb inom idrotten. Det finns utbildningar som har denna kombination i utbildningen men det finns också många som utbildat sig till massageterapeuter och sedan valt idrotten som inriktning och via erfarenhet eller vidareutbildning skaffat sig de kunskaper som är idrottsspecifika.

Utbildning

Utbildning till massör ges främst på privatägda skolor och utbildningen är inte reglerad av någon myndighet, vare sig i innehåll eller omfattning. Branschrådet Svensk Massage ställer upp kvalitetskrav på de skolor som bedriver utbildningar. Efter utbildning vid någon av de godkända skolorna och praktiskt och teoretiskt prov kan branschrådet utfärda certifikat med titeln Av Branschrådet Svenska Massage Certifierad massör. Se exempel på relevanta utbildningar på yhguiden.se/anordnare/bergqvists-massage-och-friskvardsutbildningar.

Lön/Tjänster-och-service
Medellön för verksamma inom "Tjänster & Service" i Sverige var år 2016 ca 31500 kr/mån. Källa: Svenskt Näringsliv.

Visste du att...?
ca 80% av alla människor kommer någon gång i sitt liv få ont i ryggen.

Var god se även andra yrkespresentationer, förslagsvis i första hand Medicinsk make-up artist, Hudterapeut, SPA-terapeutSPA-medarbetareAkupunktörDjurmassör, Idrottsmedicinare och Idrottsmassör

Länktips

vo-college.se/diplom - info om regler kring Diplom för VO-College
yhguiden.se/anordnare/bergqvists-massage-och-friskvardsutbildningar - anordnare av utbildningar inom hälso- och friskvård, bl.a utbildningar till massör och friskvårdsterapeut
framtid.se/yrke/idrottsmassor - yrkespresentation Idrottsmassör
jobbafrisk.se - webbplatsen Jobba Frisk vill vi öka kunskapen om risken för astma & eksem i arbetslivet & hur man kan förebygga problem.

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.