Akupunktör
Spela filmen

Akupunktör

Akupunktör är en behandlare som utför akupunktur. Akupunktur påverkar allmäntillståndet och ger jämvikt i kroppens funktioner.

Det anses som en av grundpelarna inom traditionell kinesisk akupunktur att stödja redan befintlig god hälsa genom att exempelvis påverka blodtrycket att hållas på en fortsatt normal nivå.

Sjukdomsbehandling är också en del av akupunkturen och gäller både vid kroppslig såväl som själslig ohälsa. Behandlingsområdena är av mycket skiftande slag och av ett stort antal tillstånd eftersom akupunkturen påverkar hela kroppen. Några områden är smärtor, allergier, inflammationer och hormonella obalanser.

Utbildning

Internationell standard föreskriver att en akupunktör ska ha studerat akupunktur och kinesisk medicin flera år. I Europa är miniminivån tre år. Vidare krävs att du har en medicinsk utbildning i anatomi, fysiologi och patologi motsvarande 60 högskolepoäng.

Den som har genomgått en utbildning som leder till legitimation inom sjukvård, giltig i Sverige behöver normalt sett inte läsa ytterligare medicin.

Läs mer på Svenska Akupunkturförbundet.

Visste du att...?

... akupunktur kan vara en lämplig behandlingsmetod vid huvudvärk, migrän, belastningsrelaterade besvär och muskelinflammationer.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

744 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.