På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Hälsopedagog

Hälsopedagog

Är du intresserad av att på ett pedagogiskt sätt handleda andra i och förmedla helhetssynen på hälsa? I så fall kan detta yrke vara rätt för dig.

Som Hälsopedagog kan du också kallas för en hälsovägledare. Verktygen du använder dig av är bland annat:  träningslära, beteendepedagogik, anatomi, ledaregenskaper, hälsoprofilbedömningar (HPB) och kost- och näringslära.

Hälsopedagogers uppgift är att stimulera människor till att välja en livsstil som håller dem friska och utvecklar deras hälsa. Arbetet kan handla om att genomföra olika friskvårdsaktiviteter för anställda på ett företag. Eller att planera mer strategiska insatser för att öka hälsan individuellt eller för en grupp.

Hälsopedagoger och hälsoutvecklare är anställda vid företag och myndigheter. Vid större företag kan de ibland vara anställd vid företagshälsovården. Man kan också arbeta som konsult, antingen genom att ha egen verksamhet eller som anställd vid exempelvis privata friskvårdsföretag. Friskvårdsaktiviteter som avspänning och återhämtning kan även finnas på spa-anläggningar.

Hälsopedagogen arbetar vanIigtvis med planering och genomförande av friskvårdsinsatser på ett mer övergripande plan än friskvårdskonsuIenter gör. Hälsopedagogen är mer sällan involverad i själva utförandet av friskvårdsaktiviteter för enskilda individer. På mindre arbetsplatser kan även hälsopedagogerna arbeta mer praktiskt. På en stor arbetsplats har däremot hälsopedagoger en mer ledande roII med "övergripande" ansvar.
Arbetet innebär till exempel att ansvara för att ta reda på behovet av friskvård och att utforma policys och planer för hur man ska driva friskvårdsarbetet på arbetsplatsen.

Hälsopedagoger arbetar också med att föredra friskvårdsfrågor för företagets ledning och samarbetar med personal på personalavdelningen.
Hälsopedagogen har ofta ekonomiskt ansvar och gör utvärderingar kring friskvården. De ser också till att det finns ett utbud av aktiviteter, ofta genom att anlita ledare och lärare. På större arbetsplatser finns ofta även friskvårdsombud. Ett friskvårdsombud ska motivera och hjälpa de anställda inom företaget till en bättre hälsa. För hälsopedagoger är det vanligt att ha ansvar för att ge friskvårdsombuden regelbunden utbildning i friskvårdsfrågor.
Ibland organiserar och genomför hälsopedagogen friskvårdsdagar, motionskampanjer eller kulturarrangemang. I arbetet kan också ingå att ta fram informations- och utbildningsmaterial.

Det är vanligt att häIsopedagoger samarbetar med arbetsplatsens idrotts- och fritidsföreningar. Läkare, dietister, fysioterapeuter, arbetsterapeuter och skyddsingenjörer är andra yrkesgrupper som häIsopedagoger samarbetar med.

Kika gärna även på yrkespresentationer: FriskvårdskonsuIent, Friskvårdsterapeut och Företagssköterska.

Utbildning

Utbildning till hälsopedagog finns som ett treårigt högskoleprogram på Gymnastik och Idrottshögskola i Stockholm.

Framtidsutsikter

Framtidsutsikterna för häIsopedagoger är mindre goda. Detta på grund av att fIer utbiIdar sig tiII det yrket än de som kan få anstäIIning. Prognosen är att det även under de kommande åren kommer att råda hård konkurrens om jobben för häIsopedagoger. 

 

Visste du att...?

  • Svenskarna åt under året 2017 ca 2,2 kg kött mindre per person jämfört med året innan. Källa: jordbruksverket.se.
  • Kaffedrikande har positiva hälsoeffekter, bl a skyddar 3-4 koppar kaffe om dagen mot diabetes och vissa former av cancer. Källa: svt.se.
  • 2/3 delar av alla människor åldras för fort (deras "body age" är högre än deras "födelseålder", dvs deras kroppar borde vara i bättre skick); den för tidiga åldrandet tros vara orsakat av bl.a felaktiga matvaror och för lite motion.

 

Lilla ordboken
Fidget spinner - en roteringsbar leksak, som vanligen är utformad med ett kullager samt 3 små blad som får leksaken att snurra. Materialen som fidget spinner tillverkas av kan vara plast eller någon metall som t ex. stål, titan, koppar eller aluminium. Det påstås att fidget spinner kan hjälpa till med att lindra stress och/eller åka koncentrationsförmågan.
Skogsbad - är en terapiform som går ut på att spendera tid i skogen för att minska stress. Källa: sprakochfolkminnen.se/sprak/nyord.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

8 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.