Företagssköterska

Företagssköterska

En företagssköterska är specialist på arbetsmiljö och hälsa.

Det är ett rörligt och omväxlande arbete med mycket besök på arbetsplatser.

Mycket av företagssköterskans arbete går ut på att förebygga sjukdomar och skador. I samarbete med ergonom, fysioterapeut och arbetsmiljöingenjör undersöker företagssköterskan arbetsmiljön på arbetsplatserna och föreslår förändringar för att förbättra miljön.

Du kan även arbeta med hälsokontroller av alla i en yrkesgrupp, till exempel hörselkontroller av personer som är utsatta för buller, syntest av dem som arbetar vid bildskärm eller undersöker eventuell påverkan av kemikalier. 

Företagssköterskan är en viktig hälsoinformatör, därför är information om kost, vikt och motion liksom droger är en stor del i det förebyggande arbetet. Du arbetar också med att rehabilitera anställda som efter sjukdom eller olycksfall har svårt att komma in i arbetet eller stötta den som behöver byta arbetsuppgifter. 

Utbildning

För att bli företagssköterska ska man vara legitimerad sjuksköterska. Oftast krävs också vidareutbildning i företagshälsovård. För antagning krävs minst två års yrkeserfarenhet som legitimerad sjuksköterska.

Sjuksköterskeprogrammet är en treårig högskoleutbildning. Huvudämnet är omvårdnadsvetenskap eller vårdvetenskap och teori varvas med praktik. Sjuksköterskeprogrammet finns även att läsa på distans.

I utbildningsfrågorna har Vårdförbundet ett nära samarbete med Svensk sjuksköterskeförening.

En bra grundutbildning ges på Vård- och omsorgsprogrammet.

Arbetsplats

Du arbetar inom företagshälsovården i arbetslag tillsammans med läkare, fysioterapeut (f d sjukgymnast), ergonom och arbetsmiljöingenjör.

Visste du att...?

... SMS livräddare är ett system för att larma frivilliga livräddare till ett misstänkt hjärtstopp. Redan 2010 började systemet användas för ett forskningsprojekt verksamt i Stockholms län. Resultaten av forskningen visade att, när frivilliga livräddare larmades med hjälp av SMS ökade andelen utförd hjärt-lungräddning med mer än 30%.
Källa: smslivräddare.se.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.