Distriktssköterska

Distriktssköterska

Arbetsuppgifter för distriktssköterska

Arbetsuppgifterna för en distriktssköterska kan variera beroende på vilken typ av verksamhet du är anställd inom. Oavsett arbetsplats innebär rollen ett stort ansvar och kräver både självständighet och förmåga att samarbeta effektivt med andra yrkesgrupper.

Självständigt och samarbetsinriktat arbetssätt

Som distriktssköterska är det viktigt att kunna fatta egna beslut och göra medicinska bedömningar. Samtidigt är det en roll där samarbete med andra yrkesgrupper är avgörande, till exempel läkare, sjukgymnaster och arbetsterapeuter. Förmågan att arbeta både självständigt och i team är en central del av arbetet.

Arbetet på vårdcentralen

På en vårdcentral utför distriktssköterskan en mängd olika arbetsuppgifter, ofta i nära samarbete med andra vårdgivare. Här kan du som distriktssköterska arbeta med telefonrådgivning och ha egen mottagning där patienter i alla åldrar kan komma för hjälp med olika hälsobesvär.

Vanliga arbetsuppgifter för distriktssköterskan

Arbetsuppgifterna på en vårdcentral kan inkludera:

  • Såromläggningar och sårbehandling
  • Vaccinationer
  • Bedömning av hudbesvär och allergier
  • Kontroll av blodtryck
  • Specialistmottagningar – exempelvis för patienter med astma eller diabetes.


Förskrivningsrätt och hjälpmedelsutprovning

Som distriktssköterska har du förskrivningsrätt för vissa läkemedel och har möjlighet att förskriva och prova ut hjälpmedel för patienter. Detta kräver både medicinsk kunskap och ett gott omdöme för att kunna bedöma vilka behandlingar och hjälpmedel som är lämpliga för patienterna.

En mångfacetterad och ansvarsfylld yrkesroll

Sammanfattningsvis är arbetet som distriktssköterska både varierande och ansvarsfullt, med många olika arbetsuppgifter som spänner över både akut och långsiktig vård. Det krävs en god förmåga att fatta egna beslut, samtidigt som samarbete med andra vårdgivare är centralt för att ge patienterna bästa möjliga vård.

 

Utbildning

För att arbeta som distriktssköterska behöver du vara legitimerad sjuksköterska och ha specialistutbildning till distriktssköterska. 

För behörighet att komma in på specialistutbildning för att bli distriktssköterska brukar kraven vara att ha minst 1 års yrkeserfarenhet som legitimerad sjuksköterska.

Sjuksköterskeprogrammet är en treårig högskoleutbildning. Huvudämnet är omvårdnadsvetenskap eller vårdvetenskap och teori varvas med praktik. Sjuksköterskeprogrammet finns även att läsa på distans.

I utbildningsfrågorna har Vårdförbundet ett nära samarbete med Svensk sjuksköterskeförening.

En bra grundutbildning ges på Vård- och omsorgsprogrammet.

Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens prognoser kommer vara mycket liten konkurrens om jobben för distriktssköterskor under det närmaste året.

Arbetsplats

Distriktssköterskan kan arbeta på vårdcentraler, familjecentraler, BVC och inom kommunens hälso- och sjukvård.

Distriktssköterskor arbetar också inom den kommunala hemsjukvården med hembesök hos patienter som behöver sjukvård i hemmet. Att stödja och handleda hemvårdens personal i omvårdnadsarbetet, liksom närstående som vårdar sjuka i hemmet, ingår också i arbetet.

Inom den kommunala verksamheten kan distriktssköterskan även arbeta inom skolhälsovård.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.

    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.