Iris Wilske, sjuksköterska i hemsjukvården Reportage från Göteborg Stad

Iris Wilske, sjuksköterska i hemsjukvården

Vad gör du på ditt jobb?
Jag jobbar som sjuksköterska i hemsjukvården. Vi ger vård i hemmet till framför allt äldre med olika typer av sjukdomar. Jag träffar 4-6 patienter varje dag och hjälper dem ungefär som en vårdcentral. Jag jobbar kväll två dagar per månad och var fjärde helg, annars är det kontorstid måndag till fredag som gäller, det passar mig jättebra att jobba mest dagtid.

Hemsjukvården och vad vi kan göra i hemmet utvecklas hela tiden. De som tror att vi bara läger om sår har fel. Jag samarbetar både med hemtjänst och läkare och tycker jobbet känns väldigt varierande. Det finns en otrolig kunskapsgrund inom hemsjukvården och som nyutexaminerad känns det tryggt med så kunniga kollegor. När jag känner mig osäker finns alltid en kollega bara ett samtal bort.


Vad är det bästa med att jobba i Göteborgs Stad?
Det bästa med mitt jobb är att jag får väldigt fin patientkontakt. Det är ju intimt att komma hem till någon, man får en annan respekt i mötet. Att bli inbjuden till det personliga utrymmet, det är fint. Många patienter vill ju verkligen kunna stanna hemma trots att de är sjuka. Jag är själv väldigt hemmakär så jag sympatiserar mycket med det. Jag tror dessutom att det är en friskfaktor att kunna bo kvar och vara trygg i sitt eget hem – och det bidrar vi i hemsjukvården till.


När är du stolt över ditt jobb?
Jag kan bli väldigt stolt över vården vi ger i livets slutskede – den palliativa vården. Jag tycker inte det är obehagligt att möta döden, vissa av våra patienter har ångest inför döden och andra inte. Många har levt långa liv och känner sig färdiga och de vill verkligen få dö i hemmet. Palliativ medicinering och samtalen med patienten och deras anhöriga intresserar verkligen mig. Så när jag kan bidra till att en familj får ett fint farväl av en anhörig, då blir jag stolt.


Vilka utvecklingsmöjligheter har du?
Här på min arbetsplats kan jag fördjupa mig och få ett övergripande ansvar inom områden som inkontinens, digitalisering eller läkemedel. Det är spännande att jag kan få avsatt tid och nörda ner mig i saker för att kunna bidra till arbetsgruppen. Det är ju alltid kul att lära sig nya saker.

 

Detta är ett betalt reportage från Göteborg Stad