På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Gipstekniker inom sjukvården

Gipstekniker inom sjukvården

Gipstekniker inom sjukvården arbetar på ortopedmottagningar med att lägga gips eller fixeringsförband på frakturor och andra skador.

Utbildning

Många gipstekniker inom sjukvården är i grunden sjuksköterskor eller undersköterskor som sedan har gått en kortare utbildning på högskolenivå, som i Sverige idag (uppgift från april 2019) ges endast som Uppdragsutbildning, som arbetsgivare köper för en anställd (alltså, man kan inte själv - utan att ha en relevant anställning i grunden - anmäla sig till den utbildningen). Målsättningen med denna utbildning är att ge studenterna en tillräcklig utbildning i gipsteknik, med teoretiska fördjupningar i anatomi, biomekanik, samt ortopedi med tyngdpunkt på frakturlära.

Lunds Universitet (uppgift från april 2019) håller den enda utbildningen i Norden till Gipstekniker inom sjukvården och endast som uppdragsutbildning (kursorten är vanligtvis - Malmö). Kursen hålls cirka vartannat år.

Uppdragsutbildning vid Lunds Universitet
Kursen, som ges av LU/Hälsovetenskap/Uppdragsutbildningar, vänder sig till undersköterskor och måste betalas av den deltagandes arbetsgivare.
Kursen syftar till att ge en relevant gipsteknisk utbildning. Den är uppdelad i flera (vanligen fem st. á en vecka) perioder/Moduler. Varje Modul innehåller introducerande föreläsningar och efterföljande praktiska övningar, inom vilka de studerande introduceras till att anlägga olika typer av gips- och fixeringsförband. Varje kursperiod avslutas med en teoretisk och en praktisk examination.
Uppdragsutbildning till gipstekniker på Lunds Universitet brukar ha deltagare från hela Sverige (samt även från Norge och Danmark). Kursen är delvis på distans och delvis förlagd på dagtid (halvfart/dagtid) i Skåne (Malmö/Lund).
Exempel på hur kursen vara upplagd:
Modul 1: v 36
Modul 2: v 39
Modul 3: v 43
Modul 4: v 46
Modul 5: v 50
Modulerna 1 och 5 innebär 5 respektive 4 dagar på plats i Malmö. Däremellan är det praktiska gipsövningar och deltagarna delas in i två grupper, ca 3 dagar/vecka/deltagare.
När man deltar i kursen är på plats i Malmö/Lund brukar man bo på hotell, vilket arbetsgivaren också vanligtvis betalar för.
Planerat kurstillfälle: under våren 2020. Info om föregående kurs kan laddas ner som pdf på med.lu.se

Arbetsplatser
Gipstekniker arbetar huvudsakligen på Ortopedkliniker, Ortopedimottagningar eller Ortoped.avdelningar på sjukhusens akutmottagningar.

Tandteknikerbiträde
En tandteknikerbiträde som jobbar på "gipsavdelningen" kan också ibland kallas för en "gipstekniker". Arbetsuppgifterna främst består i att tillverka arbetsmodeller för fast protetik eller avtagbar protetik och implantatprotetik. Erfarenhet av att ha arbetat med giroformsystemet är en stor merit om man söker jobbet som tandteknikerbiträde. Man ska helst också ha intresse och kunskap i att tillverka individuella skedar och bitschabloner.

Var god se även information om följande yrken: SjukhusyrkenObduktionsteknikerUndersköterska, Steriltekniker, Apotekstekniker och Apoteksassistent.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

8 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.