På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Gipstekniker inom sjukvården

Gipstekniker inom sjukvården

Gipstekniker inom sjukvården arbetar på ortopedmottagningar med att lägga gips eller fixeringsförband på frakturor och andra skador. Gipstekniker arbetar huvudsakligen på ortopedkliniker, ortopedimottagningar eller ortopedavdelningar på sjukhusens akutmottagningar.

En tandteknikerbiträde som jobbar på "gipsavdelningen" kan också ibland kallas för en "gipstekniker". Arbetsuppgifterna är då främst att tillverka arbetsmodeller för fast protetik eller avtagbar protetik och implantatprotetik. Erfarenhet av att ha arbetat med giroformsystemet är en stor merit om du söker jobbet som tandteknikerbiträde. Du ska helst också ha intresse och kunskap i att tillverka individuella skedar och bitschabloner.

Utbildning

Många gipstekniker inom sjukvården är i grunden sjuksköterskor eller undersköterskor som sedan har gått en kortare utbildning på högskolenivå, som i Sverige idag (uppgift från april 2019) ges endast som uppdragsutbildning. Målsättningen med denna utbildning är att ge studenterna en tillräcklig utbildning i gipsteknik, med teoretiska fördjupningar i anatomi, biomekanik, samt ortopedi med tyngdpunkt på frakturlära.

Lunds Universitet (uppgift från april 2019) håller den enda utbildningen i Norden till Gipstekniker inom sjukvården och endast som uppdragsutbildning (kursorten är vanligtvis - Malmö). Kursen, som ges av LU/Hälsovetenskap/Uppdragsutbildningar, vänder sig till undersköterskor och måste betalas av den deltagandes arbetsgivare.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.