Apotekstekniker

Apotekstekniker

Om man behöver hjälp att exempelvis välja rätt typ av värktablett från Apotekets egenvårdssortiment, då kan man fråga en apotekstekniker om råd. Att ge råd och service till kunderna är några av apoteksteknikerns uppgifter.

Som apotekstekniker har du vanligtvis mycket kontakt med apotekets kunder. Rådgivning när det gäller egenvårdsprodukter är en arbetsuppgift. Det kan till exempel innebära att du vägleder kunderna när det gäller inköp av receptfria läkemedel, eller att ge tips och råd om hygien, tandvård eller solskydd mm. Även läkemedel för djur finns i apotekets receptfria sortiment och därmed faller också de produkterna inom apoteksteknikerns område.

Försäljning av receptfria läkemedel och andra egenvårdsprodukter är en viktig inkomstkälla för apoteken.

Utbildning

Apotekstekniker utbildas inom Yrkeshögskolan och utbildningen är 1,5 år lång, vanligtvis 3 terminer på heltid. Bra förberedande grundutbildning finns på flera av gymnasieskolans program, bland annat på Vård- och omsorgsprogrammet. 

För att arbeta som apotekstekniker krävs det inte någon legitimation. Det är upp till en arbetsgivare att avgöra vem som har tillräcklig kompetens för att kunna utföra jobbet.

Personliga egenskaper

Det är viktigt att apoteksteknikern är serviceinriktad. Även stresstålighet och empatisk förmåga är viktiga egenskaper för att kunna ta hand om kunderna på bästa sätt.

Arbetsplats

Apotek är ofta öppna både kvällar och helger, vilket innebär arbete på bekväma arbetstider.

Apotekstekniker finns också inom dosapoteket. Där doseras och förpackas läkemedel i påsar som portioner utifrån när läkemedlet ska tas. Arbetsuppgifterna handlar då om övervakning, kontroll och kvalitetssäkring av produktionen. Som apotekstekniker kan du även få jobb inom läkemedelsindustrin.

Visste du att...?

... medellivslängden för kvinnor i Sverige är ca 84 år och för män ca 81 år. Man räknar med att medellivslängden har stigit med över fem år 2060.
Källa: scb.se

Länktips

Visa mer
Visa mindre

328 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.