På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Apotekstekniker

Apotekstekniker

Om man behöver hjälp att exempelvis välja rätt typ av värktablett från Apotekets egenvårdssortiment, då kan man fråga en apotekstekniker om råd. Att ge råd och service till kunderna är några av apoteksteknikerns uppgifter.

För att i Sverige kunna arbeta som apotekstekniker krävs det i dagens läge (uppgift från november 2017) ej någon legitimation. Det är upp till en arbetsgivare att avgöra vem som har tillräcklig kompetens för att kunna utföra jobbet.

Som apotekstekniker har man vanligtvis mycket kontakt med apotekets kunder. Rådgivning när det gäller egenvårdsprodukter är en arbetsuppgift. Det kan till exempel innebära att man vägleder kunderna när det gäller inköp av receptfria läkemedel av olika slag, eller att ge tips och råd om hygien, tandvård eller solskydd mm. Även läkemedel för djur finns i apotekets receptfria sortiment och därmed faller också de produkterna inom apoteksteknikerns område.

Försäljning av receptfria läkemedel och andra egenvårdsprodukter är en viktig inkomstkälla för apoteken. Därför är det viktigt att man som apotekstekniker är serviceinriktad och trivs med försäljarrollen. Även stresstålighet och empatisk förmåga är viktiga egenskaper för att kunna ta hand om kunderna på bästa sätt. Eftersom man rör sig i butiken stora delar av dagen är det också en fördel att ha god fysik. Då apotek kan vara öppna både kvällar och helger måste man vara beredd på obekväma arbetstider.

Apotekstekniker finns också inom dosapoteket. Där doseras och förpackas läkemedel i påsar som portioner utifrån när läkemedlet ska tas. Arbetsuppgifterna handlar då om övervakning, kontroll och kvalitetssäkring av produktionen.

Apotekstekniker kan även arbeta inom läkemedelsindustrin.

Utbildning

Apotekstekniker utbildas inom Yrkeshögskolan och utbildningen är 1,5 år lång (man läser vanligtvis 3 terminer på heltid). Bra förberedande grundutbildning finns på flera av gymnasieskolans program, bland annat på Vård- och omsorgsprogrammet.

Framtidsutsikter

Både Apoteket AB och Farmaciförbundet gör bedömningen att behovet av apotekstekniker kommer att öka. Det beror dels på omregleringen av apoteksmarknaden, dels på att många apotekstekniker går i pension under de närmsta åren.

Lön
Ingångslön (uppgift från december 2017): ca 23.000 kr/månad.

Visste du att...?

Medellivslängd för kvinnor i Sverige är ca 84 år och för män - 81 (uppgift från maj 2018). Prognosen är att år 2060 ha medellivslängden stigit i över fem år. Källa: scb.se

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.