På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Tandsköterska Spela filmen

Tandsköterska

Tandsköterskor ingår ofta i vårdteam med tandläkare och tandhygienister, men arbetar även självständigt med patienter. Tandsköterskeyrket är ett omväxlande arbete: de jobbar nära kollegor och patienter med både behandlingar och med förebyggande tandvård.

Tandsköterska (engeIska: dental nurse) assisterar tandläkaren vid undersökning och behandling av patienter. Hen rengör och steriliserar instrument, och ser till att utrustning och arbetsmaterial finns framme och är i ordning. Tandsköterskorna har under senare år fått fler självständiga arbetsuppgifter. Det kan till exempel vara att arbeta med munhygien/tandhälsoinformation, puts, polering och fluorbehandling.

En tandsköterska arbetar oftast i team med tandläkaren och tandhygienisten. Arbetsfördelningen ser olika ut beroende på tandsköterskans erfarenhet och utbildning. Tandläkaren kan delegera arbetsuppgifter som rör själva behandlingen av patienten till tandsköterskan, som t.ex att ge lokalbedövning, ta röntgenbilder, ta avtryck för att kunna skapa proteser och kronor samt att göra tillfälliga fyllningar.

Tandsköterska har även administrativa arbetsuppgifter: att ta emot patienter i klinikens reception och ringa telefonsamtal, kalla patienter till behandling, avtala nya tider och ta betalt, fakturera och hantera pacientjournaler. Att genomföra inköp kan också vara en del av jobbet.

Med tiden kan man specialisera sig som tandsköterska och utbilda sig till exempelvis ortodontisköterska och arbeta med tandreglering, eller till operationstandsköterska och assistera vid tandkirurgiska operationer.

Fluortant
Tandsköterskor har även kontakt med barn i förskolan och skolan, där de berättar om tandvård och tandhälsans betydelse och lär ut hur man ska ta hand om tänderna; de kan också sköta lackning och fluorsköljning. Även tandhygienister kan arbeta som fluortanter.

Personliga egenskaper

Det är en stor fördel om man har lätt för att få kontakt med människor, är flexibel och har känsla för service - om man vill arbeta som Tandsköterska.

I Sverige idag (uppgift från november 2017) är inte detta yrke ett "legitimationsyrke", dvs ingen legitimation krävs och det blir med det upp till en arbetsgivare att avgöra om man har tillräcklig kompetens för att kunna jobba som tandsköterska.

Yrkesporträtt
Möt Poyan (en kort, 1min 47 sek film) - tandsköterska på Folktandvården i Västra Götaland.

Utbildning

Utbildning till tandsköterska ges inom Yrkeshögskolan och omfattar (uppgift från januari 2019) 325 Yh-poäng, vilket motsvarar drygt 1,5 års heltidsstudier.
OBS! Myndigheten för yrkeshögskolan har beslutat om nya föreskrifter som reglerar innehåll i tandsköterskeutbildningarna. De nya bestämmelserna trädde i kraft den 1 januari 2017 och gäller för utbildningar som påbörjades efter den 31 december 2016.

Myndigheten har även utfärdat nya föreskrifter som anger de nationella förkunskaper som krävs för att vara behörig till utbildningar med inriktning tandsköterska. Föreskrifterna trädde i kraft den 1 januari 2017 och tillämpades för första gången på utbildningar som beslutades efter den 1 april 2017.

Vidareutbildning (kompetensutveckling i tandsköterskerollen)
Det kan bl a finnas möjlighet att gå interna utbildningar via Tandläkare-Sällskapet*. Man kan vidareutbilda sig till Röntgentandsköterska, Operationstandsköterska****, Ortodontiassistent****(för att arbeta med tandreglering med speciella arbetsuppgifter, 2 års betald utbildning via arbetsgivaren).

Specialiseringar
En tandsköterska kan vidareutbilda sig inom narkosbehandling/lustgasbehandling, som produktspecialist (inom dentalmaterial och tandvårdsinstrument)
och/eller
till specialisttandsköterska****.

Karriär
En utbildad tandsköterska kan även arbeta som administratör **(t.ex personaladministratör) eller som receptionist eller få delegerande arbetsuppgifter inom "team-tandvård" (bli en sort Teamsamordnare, se gärna en yrkespresentation Teamledare) eller få jobb "i stelilen"***, som sterilbiträde, på en tandvårdsklinik, se gärna en yrkespresentation Steriltekniker.
En annan väg att gå är att bli en säljare av tandvårdsprodukter (i jobbet ingår ofta att stå på mässor och vara ute och göra reklam för produkterna på olika tandsköterskeutbildningar).
Som tandsköterska med lång arbetslivserfarenhet kan man blir en yrkeslärare, ex. utbilda blivande tandsköterskor på en yrkeshögskoleutbildning eller få en tjänst som klinikkoordinator (oftast en tandsköterska med administrativ funktion som tillhör klinikledningen), kliniksamordnare eller klinikchef (på tandvårdskliniken).

Övriga karriärvägar kan bland annat vara:

 • Profylaxtandsköterska på klinik eller utåtriktad till skolor/ BVC (Barnavårdscentralen)
 • Fackliga uppdrag - var god se yrkespresentation Facklig förtroendeman
 • Arbeta med "Uppsökande tandvård": Informera om förebyggande tandvård och utföra fluorbehandling till skolor, förskolor, bland vuxna, t.ex på äldreboenden mm.
 • Bli informatör/marknadsförare för dentalbolag (inom läkemedelsbranschen).
  _______________
  * Svenska Tandläkare-Sällskapet är en stiftelse med uppgift att stödja odontologisk vetenskap och forskning.
  ** "Administration" inom tandvården kan handla om diverse olika saker, t.ex om inköp, ekonomi, IT-lösningar mm. Man kan jobba som administratör på en tandvårdsklinik eller på ett landstings kansli för tandvården.
  *** "Sterilen" är ett "arbetsnamn" på Sterilcentral (inom sjukvården).
  **** Som specialisttandsköterska finns det ett antal olika inriktningar/specialiseringar, inom några av dem arbetar man "kliniskt" och inom andra - mer administrativt.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.